Cherecheș: Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează
Profesorul Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, avertizează că este foarte posibil ca autoritățile să impună din nou restricții din această toamnă, în condițiile în care numărul cazurilor Covid-19 vor crește în urma răspândirii variantei Delta.
Expertul în sănătate publică subliniază că, pentru a încetini ritmul de creștere a infectărilor, autoritățile ar fi trebuit să ia măsuri încă de acum două săptămâni. Acesta reclamă și faptul că nici în școli nu au fost pregătite din timp măsuri de prevenire a apariției de focare de Covid-19.
„Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a spus Cherecheș luni, potrivit hotnews.
În contextul în care în următoarele două săptămâni vom avea o creștere „garantată” a numărului infectărilor, iar rata de vaccinare la nivel național este la un nivel scăzut, profesorul atrage atenția că vor fi introduse noi restricții.
„Punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare – cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv. Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe”, a spus Cherecheș.
Acesta a subliniat că restricțiile din această toamnă vor fi prețul plătit pentru faptul că „peste vară, autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”.
Expertul în sănătate publică a vorbit și despre restricțiile diferențiate între persoanele vaccinate și cele nevaccinate.
„Din perspectiva sănătății publice, orice măsură care duce la scăderea interacțiunii sociale, la scăderea interacțiunii dintre oameni, duce automat la scăderea ratei de transmitere a virusului. Persoanele vaccinate au un nivel de protecție – știm că peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează și nici nu transmit infecția.
Este ca și cum ar purta încă două rânduri de măști, dacă pot spune așa, au o protecție suplimentară față de persoanele nevaccinate. Mai mult, persoanele nevaccinate sunt cele care sunt la risc de simptome severe și deces. Sunt extrem de puține persoane complet vaccinate care au ajuns să fie internare și aceste persoane, de cele mai multe ori, sunt persoane în vârstă, care au multiple alte comorbidități și au o stare de fragilitate a organismului extrem de avansată, astfel încât chiar și simptomele ușoare date de infecția după vaccinare au fost suficiente ca să deregleze funcționarea organismului”, a explicat profesorul.
Acesta a punctat însă că persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale.
„Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri – nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate – care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian – tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu”, a adăugat expertul în sănătate publică.