Chesnoiu cere să fie respectate drepturile fermierilor români la Bruxelles. Pesticidele, un cartof fierbinte

Publicat: 11 feb. 2022, 09:38, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Chesnoiu cere să fie respectate drepturile fermierilor români la Bruxelles. Pesticidele, un cartof fierbinte

Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu le cere autorităților de la Bruxelles să țină cont de realitățile statelor membre atunci când iau decizii care privesc viitorul agriculturii pentru ani buni de acum încolo, să existe o competiție și condiții egale pentru toată lumea.  

Printre subiectele fierbinți care stârnesc îngrijorare în rândul fermierilor români se numără intenția UE de a impune obligația reducerii consumului de produse de protecția a plantelor cu 50% până în 2030. Nu în ultimul rând, importurile de carne de vită din Argentina, unde se folosește soia modificată genetic în hrana animalelor, în timp ce la noi este interzisă cultivarea ei constituie un alt punct cu care agricultorii nu sunt de acord.

“Nu putem accepta ca o țară care folosește de trei ori cantitatea de substanță activă, comparativ cu România să susțină impunerea reducerii la jumătate a procentului folosit în țara noastră”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu la Conferința Regională organizată de Clubul Fermierilor Români la Covasna, pe tema „Reforma PAC și Pactul Ecologic European: impactul estimat pentru agricultură”.  

El spune că ar trebui să se facă o medie și să se stabilească niște indici de referință ponderați la nivel european la care să se raporteze toată lumea.

“Dacă o țară vest-europeană folosește astăzi 180 de kilograme de substanță activă de azot și România doar 49 de kilograme, dacă reducem la jumătate, fermierul din acea țară va folosi 90 de kilograme, iar noi numai 25 de kilograme. Unde este competitivitatea egală? Unde este egalitatea în drepturi și obligații pe care ne-am asumat-o prin aderarea la Uniunea Europeană? Valorile europene înseamnă să fim egali, să beneficiem cu toții de aceleași drepturi și să ne îndeplinim aceleași obligații și, la un moment dat, să putem concura între noi, dar în condiții egale”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

După cum se știe, obiectivele Green Deal sunt legate, în primul rând, de reducerea consumului de pesticide până în 2030 cu 50%, a consumului de îngrăşăminte cu cel puţin 20% şi realizarea unei suprafeţe de agricultură ecologică în procent de 25% din suprafaţa totală agricolă. În același timp, trebuie reduse antibioticele, antimicrobienele în creşterea animalelor cu până la 50%.