Chestorul Bogdan Despescu se visează ministru de Interne

Publicat: 25 ian. 2023, 10:04, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Chestorul Bogdan Despescu se visează ministru de Interne
Bogda Despescu SURSA FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Buzoianul Bogdan Despescu, visează să preia frâiele Ministerului de Interne, instituție unde acum este secretar de stat. El poate să viseze, dar șansele de a ajunge ministru de Interne sunt minime, după rocada guvernamentală. Vă prezentăm motivele din cauza cărora Despescu nu poate fi numit ministru de Interne, în luna mai.

Despescu și plagiatul care-i pune bețe-n roate

În ultimele săptămâni s-a vorbit din ce în ce mai mult că Bogdan Despescu se află în ”pole – position” pentru a prelua conducerea Ministerul Afacerilor Interne (MAI) după o rețetă a succesului precum cea a lui Petre Tobă (a fost inspectorul – general al Poliției Române, secretar de stat în MAI și apoi a devenit direct ministru de Interne). Unii îl dau ca sigur pe Despescu, actual secretar de stat în MAI ca viitor ministru.

Șansele lui Despescu de a ajunge ministru în luna mai sunt însă destul de mici, având în vedere că s-a descoperit că și-a plagiat teza de doctorat, problemă de care este acuzat, în prezent, și actualul ministru de Interne.

Bogdan Despescu s-a înscris la doctorat în 2007, când ocupa funcția de adjunct al șefului IPJ Buzău și a obținut titlul de doctor în iulie 2010. 

Coordonator i-a fost Ioan Dascălu, cel care – alături și Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, și de Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliție – a pus în 2002 bazele domeniul doctoral Ordine Publică și Siguranță Națională (OPSN).

În 2020, jurnalista Emilia Șercan a scos în evidență doctoratul plagiat de Bogdan Despescu și a venit cu o serie de dezvăluiri privind sursele de la care s-a „inspirat” secretarul de stat al MAI.

Acum rămâne de văzut dacă PSD va propulsa un alt plagiator din MAI către funcția de ministru, având în vedere scandalurile în care este implicat Bode, ca urmare a acuzațiilor de plagieriere a tezei de doctorat.

În anul 2018, buzoianul Bogdan Depescu a chemat în judecată MAI și IGPR, pentru că nu i-au acordat spor de doctorat. Acest spor fusese eliminat prin lege, în 2010. Ulterior, acesta a obținut în instanță mii de lei drept spor pentru doctorat plagiat.

Sursă foto: pressone.ro

MAI nu este foarte tentant pentru PSD

Surse din MAI susțin că Ministerul de Interne nu este așa de tentant pentru portofoliul PSD, dat fiind faptul că nu lucrează cu un buget așa mare. Totuși, prin MAI și prin Ministerul Justiției, Marcel Ciolacu și PSD ar putea deține puterea în România.

Bogdan Despescu, un CV pompos

Bogdan Despescu ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne de la finalul lui noiembrie 2019.

Anterior a condus Inspectoratul General al Poliție Române timp de doi ani, fiind demis la începutul lui 2018 ca urmare a scandalului privind polițistul acuzat de pedofilie de la Brigada Rutieră a Poliției Capitalei.

Demiterea lui Bogdan Despescu din fruntea IGPR a fost în centrul scandalului dintre Carmen Dan, pe atunci ministru de Interne, și Mihai Tudose. Scandalul s-a încheiat cu demisia lui Tudose din funcția de prim-ministru, iar revocarea lui Despescu, la cererea lui Carmen Dan, a fost semnată de interimarul Mihai Fifor.

Potrivit CV-ului lui Bogdan Despescu, acesta a obținut de două ori „Ordinul Bărbăție și Credință” cu grad de ofițer, dar și de cavaler.

CV-ul secretarului de stat Bogdan Despescu îl puteți vedea mai jos:

Soția lui Despescu, detașată la DNA

În aprilie 2022, au avut loc mai multe detașări în cadrul DNA, printre care se află inclusiv nevasta secretarului de stat, Bogdan Despescu.

Sursele citate de Ziare.com arată că Mihaela Despescu lucrează la departamentul de resurse umane al Direcției Naționale Anticorupție.

Care ar putea fi însă miza detașării? Aceleași surse arată că Mihaela Despescu încasează la DNA un salariu de aproximativ trei ori mai mare decât la Poliție. Diferența ar fi de 8.000 de lei, de la 4.000 la 12.000 de lei. Dacă va apuca să lucreze minimum șase luni pe aceeași funcție, leafa respectivă va fi baza de calcul a pensiei. Mihaela Cristina Despescu a lucrat la departamentul de Resurse Umane al IPJ Buzău, unde se ocupa de dosarele cadrelor.

Mutarea soției chestorului Bogdan Despescu ar fi o premieră pentru că, spun sursele Ziare.com„niciodată în istorie nu a fost detașat la DNA un agent de poliție de la resurse umane. Singurele detașări ale agenților s-au realizat din rândurile celor care aveau aviz de poliție rutieră și erau încadrați ca șoferi sau agenți procedurali. Adică trimiteau citații sau conduceau mașinile procurorilor pentru că aveau abilități de conducere în regim special. Dar altfel, niciodată nu s-a pus problema ca un agent de poliție să realizeze acte de urmărire penală la DNA. Acum, inclusiv agenți de poliție întocmesc acte de urmărire penală”.