Chiar sistemul imunitar ar putea fi reponsabil de unele cancere!
Potrivit unui nou studiu, chiar sistemul imunitar ar putea fi responsabil de unele cancere. Studiul a fost publicat anul acesta în revista Nature Immunology și este realizat de o echipă de specialiști de la Centrul de cercetare în cancerologie din Lyon (CRCL), care a idenificat limfocitele implicate în procesele inflamatorii și care ar fi cauza provocării unor cancere.
Aproape unul din trei tipuri de cancer se dezvoltă ca urmare a inflamației cronice localizate. Este cazul unor cancere colorectale, intestinului subțire, hepatic și chiar pancreatic.
Limfocitele sunt un tip de globule albe care joacă mai multe roluri în sistemul imunitar, inclusiv de protecție împotriva bacteriilor, virusurilor, ciupercilor și paraziților. Limfocitele reprezintă de obicei 20 până la 40% din celulele albe din sânge, așa cum este precizat în manualele MSD.
Cercetătorii de la CRCL au fost interesați în mod special de o populație de celule imunitare, limfocitele TH17, care sunt deja cunoscute pentru că sunt implicate în numeroase boli inflamatorii, ca scleroza în plăci sau maladia Crohn.
Celule sănătoase care devin canceroase
”Mai precis, în acest studiu, noi arătăm pentru prima dată că există opt subtipuri de limfocite TH17 cu roluri distincte. Unul dintre acestea are un rol în apariția tumorilor, adică, atunci când unele frâne de activare sunt ridicate, va contribui la dezvoltarea cancerelor. În contact cu aceste celule TH17, celulele intestinului care erau totuși sănătoase până acum vor deveni canceroase”, explică Julien Marie, responsabil al echipei de cercetare.
Datorită acestei descoperiri, este posibilă identificarea cu mult timp înainte a persoanelor cu risc de cancer prin simpla prezență a celulelor Th17 cancerigene și astfel să prevină sau să trateze boala la debut.
Cu acest studiu, biologii au identificat, de asemenea, o proteină, citokina TGF-β, care va încetini activarea celulelor cancerigene și prin urmare ar putea servi ca bază de dezvoltare a unei terapii.