Chimioterapie în cancerul de sân. Da sau Nu? Inteligența artificială răspunde
Potrivit unui studiu realizat în Canada, inteligența artificială ar fi capabilă să determine beneficiul chimioterapiei realizate înaintea intervenției chirurgicale.
În general, tratamentul cancerului de sân se bazează pe intervenția chirurgicală. În funcție de situație, această poate fi completată cu radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie etc. În Canada, inginerii de la Universitatea Waterloo au pus la punct o tehnologie de inteligență artificială capabilă să prezică dacă femeile afectate de cancer mamar au nevoie de chimioterapie înainte de chirurgie. Adică o tehnică care determină candidatele care pot beneficia de chimioterapie, evitându-se efectele secundare grave, transmite Sante magazine.
”A determina tratamentul bun pentru o pacientă afectată de cancer mamar este foarte dificil la ora actuală. Este crucial să se evite efectele secundare inutile în urma utilizării tratamentelor care nu sunt susceptibile de a avea avantaje reale pentru această pacient”, a explicat dr. Alexander Wong, profesor de ingineria proiectării sistemelor.
Acest sistem de inteligență artificială poate ajuta să prezică dacă un pacient este susceptibil de a răspunde bine la un anumit tratament.
Este un instrument care oferă medicilor informația necesară pentru a prescrie cel mai bun tratament personalizat unui pacient cu scopul de a-i îmbunătăți recuperarea și supraviețuirea.
”Datorită imaginilor, inteligența artificială ar fi capabilă să determine beneficiul chimioterapiei realizate înainte unei intervenții chirurgicale. Sunt atât de optimist în privința acestei tehnologii, deoarece inteligența artificială de învățare aprofundată are potențialul de a descoperi modele care determină dacă un pacient va beneficia de un anumit tratament”, subliniează dr. Wong.