Cine i-a creat și la ce folosesc roboții ucigași

Publicat: 20 oct. 2024, 22:44, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Cine i-a creat și la ce folosesc roboții ucigași
Foto: pinterest.com

Apar roboții ucigași made in China. Folosirea roboților în război a devenit o certitudine. Conflictele din Ucraina și Gaza ne-au oferit primele exemple de „roboți ucigași” sub forma dronelor de luptă, care s-au dovedit a fi arme extrem de distructive pe câmpul de bătălie. Deși până acum, aceste dispozitive au fost operate sub control uman, ceea ce ne oferă o oarecare speranță în limitarea efectelor lor, viitorul ar putea arăta diferit.

Potrivit unor estimări recente, roboții ucigași autonomi din China ar putea fi pregătiți să intre în uz pe câmpul de luptă în următorii doi ani. Aceasta ar marca începutul unei noi ere a războiului alimentat de inteligența artificială.

Francis Tusa, un renumit analist de apărare, a declarat că „aș fi surprins dacă nu am vedea mașini autonome ieșind din China în următorii doi ani”. Acesta a adăugat că China dezvoltă nave, submarine și avioane controlate de AI într-un ritm „uimitor”, avansând de patru sau cinci ori mai rapid decât Statele Unite.

Există zvonuri că China și Rusia colaborează pentru dezvoltarea de arme autonome bazate pe AI. Se pare că Armata Populară de Eliberare a prezentat deja un câine-robot înarmat într-un exercițiu militar desfășurat alături de Cambodgia luna trecută. Acest tip de robot este dezvoltat de compania chineză Unitree Robotics.

Rusia, de asemenea, a prezentat în 2022 un robot M-81 echipat cu un lansator de grenade, în cadrul unei expoziții de armament de lângă Moscova. Și acest robot este bazat pe un model Unitree Robotics, demonstrând astfel că tehnologia roboților de luptă ia avânt rapid.

Un expert în domeniu confirmă că războaiele viitorului vor reprezenta „un pericol și mai mare pentru supraviețuirea umanității”, în special datorită cursei înarmării dintre marile puteri, care dezvoltă arme din ce în ce mai devastatoare.

Formele moderne de război la distanță, precum dronele și atacurile cibernetice, au avut un rol important în conflictele acestui secol. Totuși, problema controlului spațiului aerian cu ajutorul dronelor fără pilot s-a dovedit a fi o provocare majoră în conflictul din Ucraina.

Poate tocmai de aceea, Ministerul Apărării din Statele Unite a investit recent un miliard de dolari pentru a-și moderniza flota de drone. Alte mari puteri au făcut chiar un pas mai departe, dezvoltând „roboți ucigași” autonomi care, alimentați de AI, ar putea înlocui soldații în caz de război.