China a depăşit cu mult SUA la utilizarea inteligenţei artificiale generative

Publicat: 10 iul. 2024, 19:06, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
China a depăşit cu mult SUA la utilizarea inteligenţei artificiale generative

China a depăşit cu mult SUA la utilizarea inteligenţei artificiale generative, însă companiile americane au un avans în ceea ce priveşte implementarea completă şi maturitatea tehnologiilor, potrivit unui studiu publicat de gigantul mondial în domeniul business analytics SAS.

Inteligenţa artificială generativă este o formă relativ nouă de inteligenţă artificială (AI), care poate crea conţinut nou pe baza datelor de instruire. Capacitatea sa extraordinară de a produce texte, imagini, înregistrări audio şi video asemănătoare cu cele umane a captat imaginaţia lumii.

China este lider; 83 % dintre deidenţii din companiile chineze au declarat că au implementat astfel de tehnologii

Procentajul este considerabil mai mare decât în Marea Britanie (70%), SUA (65 %) şi Australia (63 %). Pe de altă parte, companiile din SUA sunt pe primul loc la implementarea tehnologiilor (24 %), comparativ cu cele din China (19 %) sau Marea Britanie (11 %).

Într-un raport din anul 2023, McKinsey a estimat că AI-ul generativ ar putea adăuga  o sumă imensă economiei globale, între  2,2 şi 4,6 trilioane dolari anual. Cifra este comparabilă cu PIB-ul Marii Britanii în anul 2021.

În contextul implicaţiilor economice uriaşe la nivel global, SAS şi Coleman Parkes au intervat în studiul menţionat 1.600 de decidenţi din pieţele importante, activând în domenii diverse – bancar, asigurări, sectorul public, ştiinţe sociale, sănătate, telecomunicaţii, energie, utilităţi, retail.

Deși China este lider la rata de adoptare a AI-ului generativ, acest indice nu se traduce neapărat și într-o implementare eficientă sau într-un randament mai bun”, atenţionează însă Stephen Saw, Managing Director la Coleman Parkes.

În topul regiunilor în privinţa utilizării şi implementării inteleginţei artificiale generative, Europa de Est se află pe ultimul loc, alături de Europa de Sud-Vest şi Europa de Nord, chiar în urma Americii Latine.

Specialiştii consideră că industriile care investesc masiv în AI-ul generativ au un potenţial ridicat, pe primele poziţii fiind sectorul bancar şi telecomunicaţiile.

Sectorul public se află pe ultimul loc în clasamentul domeniilor care folosesc deja zilnic AI-ul generativ.

Nouă din zece decidenţi senior în domeniul tehnologiilor declară că nu înţeleg pe deplin AI-ul generativ şi potenţialul de a transforma procesele de business.