China: Criză alimentară?! Ministerul Comerțului recomandă cetățenilor să-și facă rezerve de alimente
Ministerul chinez al Comerțului a îndemnat populația țării să-și facă stocuri de alimente de primă necesitate pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență. Anunțul nu evocă un motiv special pentru acest apel și nici dacă țară este amenințată de o penurie alimentară.
Acest apel este lansat într-un moment când China încearcă să combată reapariția unor focare sporadice de Covid-19 care ar perturba transporturile, relatează AFP.
De asemenea, Ministerul Comerțului face apel la unele autorități locale să îmbunătățească producția agricolă și fluxurile de aprovizionare, să supravegheze rezervele de carne și de legume, să mențină stabilitatea prețurilor.
Luna trecută, prețurile la 28 de produse alimentare au crescut cu 16%, comparativ cu luna precedentă, a relatat presa chineză, citând date oficiale.
La începutul lui 2020, când China se afla în vârful pandemiei de Covid-19, lanțurile de aprovizionare au fost perturbate din cauza intrării în carantină a multor zone din țară și a blocării arterelor rutiere.
În luna februarie 2022, Beijingul găzduiește Jocurile Olimpice de Iarnă, regimul temându-se de un nou val al pandemiei, motiv pentru care, în ultimele săptămâni, a luat o serie de măsuri radicale, mai ales că au fost depistate focare sporadice de Covid-19 în nordul țării.
China riscă o penurie alimentară?
Mai multe elemente pot să ne conducă la această concluzie. În primul rând producția alimentară a fost afectată de numeroasele carantine, subliniază Mary-Francoise Renard, economist, specialist, profesor emerit la Universitatea Clermont-Auvergne, autoarea volumului „Economia în China”, citată de 20 Minutes.
Economic Daily, organul de presă al Partidului comunist chinez a reamintit că multe familii au fost blocate în primele carantine fără rezerve suficiente de orez și legume.
Or, China se confruntă în prezent cu o creștere a numărului de cazuri de coronavirus. Ceea ce o neliniștește cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă de Beijing.
Inundații, pestă porcină
În plus, o serie de evenimente naturale au lovit direct producția chineză. Este vorba de inundațiile din această vară care au scăzut recoltele. Recent, la 11 octombrie a.c., s-au înregistrat ploi intense care au afectat peste 200.000 de hectare de teren agricol. Și epidemia de pestă porcină din anii 2018 și 2019 au redus la jumătate numărul porcilor.
Acestor probleme actuale și conjuncturale li se adaugă o vulnerabilitate structurală a Chinei în materie de alimentație, spune Jean-Vincent Brisset, director la Institutul de relații internaționale strategice (IRIS) și specialist în problemele Chinei.
În prezent, China nu are decât 8% din terenurile cultivale mondiale și găzduiește 20% din populație. În consecință, China este o țară care importă cele mai multe alimente.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură a SUA, în ceea ce privește importurile mondiale în 2020, ponderea Chinei reprezintă 29% la carne de vită, 48% la carne de porc, 60% la soia și 25% la orz.