China lansează prima rețea 10G pentru consumatori
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/high-speed-data-freepik.jpg)
China a reușit să realizeze ceea ce era de neimaginat în urmă cu puțin timp: a lansat prima rețea 10G din lume. Dezvoltată în colaborare de Huawei și China Unicom, această infrastructură aduce viteze de descărcare fără precedent și are potențialul de a revoluționa modul în care folosim internetul.
Ce aduce nou prima rețea 10G
Proiectul a fost implementat în comitatul Sunan, provincia Hebei, și oferă viteze de descărcare de aproape 10.000 Mbps, cu o latență extrem de mică, de doar 3 milisecunde. Noua rețea folosește o tehnologie denumită 50G PON. Aceasta îmbunătățește semnificativ transmisia de date comparativ cu rețelele de fibră optică pe care le folosim în acest moment.
Cu o astfel de conexiune, descărcarea unui film 4K de 20 GB ar dura mai puțin de 20 de secunde. Același film îl putem descărca acum în 7-8 minute prin cea mai bună viteză pusă la dispoziție de Digi. Aceste viteze vor face posibilă dezvoltarea unor servicii avansate de stocare în cloud, realitate virtuală sau streaming video 8K. De asemenea, va schimba total modul în care folosim inteligența artificială.
Ce impact va avea asemenea viteză de internet
Specialiștii spun că rețeaua 10G lansată de China ar putea transforma total domenii importante pentru întreaga umanitate. Câteva dintre cele mai importante ar fi educația la distanță, medicina digitală sau agricultura inteligentă. Conexiunile ultrarapide și fiabile sunt esențiale într-o lume tot mai dependentă de date și servicii online.
Huawei și China Unicom, companiile implicate în acest proiect, spun că această inovație nu este doar despre viteză. Cea mai importantă este crearea de oportunități complet noi pentru tehnologiile viitorului.
Lansarea rețelei 10G de către China este importantă nu doar datorită vitezei, ci și prin amploarea și stabilitatea acesteia. SUA și Europa reușiseră să atingă viteze chiar mai mari, însă aceste evenimente au avut loc fie în cadrul unor experimente de scurtă durată, fie pe arii restrânse. În schimb, China devine prima țară care implementează o infrastructură fixă de 10G la nivel extins, ce va putea fi folosită de oamenii de rând.