China rămâne cel mai important partener comercial al Germaniei

Publicat: 12 mart. 2024, 17:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
China rămâne cel mai important partener comercial al Germaniei
foto: Economica.net

Statele Unite ale Americii devin din ce în ce mai importante pentru Germania ca partener comercial, dar China rămâne în continuare pe poziția de vârf. La 253,1 miliarde de euro, volumul importurilor și exporturilor a fost cu doar 0,7 miliarde de euro mai mare decât comerțul cu mărfuri cu SUA, care a ajuns la 252,3 miliarde.

Oficiul Federal de Statistică al Germaniei a anunțat astăzi că anul trecut diferența, față de valorile din anul trecut a fost de 50,1 miliarde de euro.

Locul trei este ocupat de Olanda, cu exporturi și importuri în valoare totală de 214,8 miliarde de euro, în scădere de 5,5 la sută.

Republica Populară a fost cel mai important partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv, însă valoarea mărfurilor importate din China a scăzut cu 19,2%, până la 155,7 miliarde de euro anul trecut. În același timp, valoarea mărfurilor exportate acolo a scăzut cu 8,8% , până la 97,3 miliarde de euro. Rezultă astfel un deficit comercial de 58,4 miliarde de euro – al doilea ca mărime cu China de la începutul seriei de date în 1950, după recordul de 86,1 miliarde în 2022.

Poziția dominantă a Chinei se prăbușește

„Poziția dominantă a Chinei în comerțul exterior cu Germania se prăbușește”, a scris compania germană de comerț exterior cu capital federal Germany Trade and Invest (GTAI), într-un studiu recent.

 „Criza imobiliară, riscurile geopolitice în relație cu SUA și investițiile industriale slabe contribuie la acest lucru”, a spus acesta.

Companiile germane și-au schimbat strategia și pe piața chineză. Potrivit GTAI, aceștia încearcă, printre altele, să evite China în achiziții. „Dacă evoluțiile comerciale de anul trecut vor continua, SUA vor depăși China ca cel mai important partener comercial al Germaniei până cel târziu în 2025”, a spus șeful departamentului de comerț exterior de la Camera Germană de Comerț și Industrie (DIHK ), Volker Treier. „În acest moment, nu există semne de creștere semnificativă a cererii de produse fabricate în Germania din China.”

SUA este cea mai importantă țară cumpărătoare

Așa cum se întâmplă încă din 2015, majoritatea exporturilor germane au mers în Statele Unite. Acolo au fost exportate bunuri în valoare de 157,9 miliarde de euro, cu 1,1% mai mult decât în ​​2022. Acest lucru a fost compensat de importurile americane de 94,4 miliarde de euro, de asemenea, o creștere de 1,1%.  Aceasta înseamnă că comerțul exterior german cu SUA a realizat un excedent de export de 63,5 miliarde de euro. Pe locul doi printre cele mai importante țări cumpărătoare de bunuri „Made in Germany” s-a situat Franța (116,8 miliarde de euro; minus 1,2%), urmată de Țările de Jos. (111,5 miliarde euro, în scădere cu 0,7%).

Investițiile directe germane în China la un nivel record

Potrivit unui studiu al Institutului de Economie Germană IW Cologne, investițiile directe germane în China au crescut la un nivel record, în ciuda solicitărilor pentru o mai mare diversificare, cu patru procente în 2023, însumând 11,9 miliarde de euro, după cum a calculat IW Cologne pe baza cifrelor de la Bundesbank. Doar din 2021 până în 2023, companiile germane ar fi investit în China, la fel de mult cât au investit din 2015 până în 2020.

Ponderea Chinei în fluxurile de investiții directe în străinătate nu a scăzut anul trecut, ci dimpotrivă: ponderea Republicii Populare, inclusiv Hong Kong, în toate investițiile străine directe în economia germană a crescut la 10,3%. Este pentru prima dată din 2014 când a depășit pragul de zece procente. Acest lucru are de-a face și cu faptul că investițiile directe germane în străinătate au scăzut de la aproape 170 de miliarde la 116 miliarde de euro, contracarând tendința de creștere a investițiilor în China. „Pe de o parte, există noile investiții în China în ansamblu, care, în general, sunt finanțate exclusiv din profiturile generate acolo”, a spus Matthes, care conduce departamentul de politică economică internațională, piețe financiare și imobiliare la IW. „Pe de altă parte, au existat, evident, și mișcări de retragere din China în ultimii patru ani”, a mai arătat el.