China stagnează. Economia ei începe să se blocheze
Vești proaste pentru Beijing: economia chineză stagnează și începe să se blocheze. Celebrul economist american Nouriel Roubini, cel care a prognozat criza globală din 2008, face o analiză severă asupra stagnării economiei chineze.
Nouriel Roubini spune că, desi pe moment este doua economie a lumii, China are un model de dezvoltare viciat, iar economia ei începe să se blocheze. Economistul american apreciază că politica protecționistă practicată de regimul comunist de la Beijing începe să le joace feste chinezilor. Apetitul comunității internaționale pentru produsele chinezești ieftine începe să scadă drastic. Statele lumii prefer din ce în ce mai puțin produse chinezești.
Economistul american este de părere că Beijingul are nevoie de un nou plan economic. Un astfel de plan ar trebui să se concentreze mai puțin pe export și mai mult pe creșterea internă.
Roubini spune că regimul lui Xi Jiping a ignorat complet beneficiile pentru propria săi cetățeni chinezi: pensii mai mari, asistență medicală mai mare, asigurări de șomaj, rezidență urbană permanentă pentru lucrătorii migranți din mediul rural care în prezent nu au acces la serviciile publice, salarii reale mai mari (ajustate la inflație) și măsuri de redistribuire a profiturilor întreprinderilor de stat către gospodării.
”Stagnarea economică a Chinei vine din faptul că se bazează mult prea mult pe producție la export”, precizează Nouriel Roubini. El spune că un astfel de model de creștere, bazat doar pe exporturi masive, a putut funcționa într-o perioadă în care piețele externe erau mai deschise pentru produsele chinezești. Dar, acestea, între timp, încep să se închidă.
Economistul american a mai precizat că, odată cu creșterea tensiunilor geopolitice între China și Statele Unite, protecționismul începe să scadă apetitul lumii pentru produsele chinezești, iar chinezii ar putea ar putea rămâne blocați în stadiul de ofertă în exces
„China are nevoie de un nou model de creștere concentrat pe servicii interne – mai degrabă decât pe bunuri – și pe consumul privat. Orice vânzare la preț de dumping a volumelor sale excedentare la export va declanșa la partenerii săi economici, în special la cei din Occident, reflexul de a impune un val de tarife și mai draconice și reacții de protecționism care vizează mărfurile chinezești”, a spus Roubini.
Alți analiști au avertizat că acest lucru ar putea declanșa un război comercial încă de anul viitor. Pentru a evita acest lucru și a genera în continuare creștere, Beijingul trebuie să investească în cererea internă, permițând serviciilor să preia o pondere mai mare din PIB.