Ciclonul Boris și inundațiile mortale din România: Semnele îngrijorătoare ale viitorului nostru

Publicat: 25 sept. 2024, 11:07, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Ciclonul Boris și inundațiile mortale din România: Semnele îngrijorătoare ale viitorului nostru

Inundațiile devastatoare provocate de Ciclonul Boris au afectat grav România, Polonia, Cehia, Austria și Italia, provocând moartea a cel puțin 24 de persoane și distrugeri de miliarde de euro. Această catastrofă naturală oferă o privire clară asupra viitorului Europei, un continent care se confruntă cu o încălzire climatică rapidă, susțin oamenii de știință, conform unei analize realizate de BBC.

Ciclonul Boris a adus cele mai abundente precipitații înregistrate vreodată în Europa Centrală pe parcursul unei perioade de patru zile, iar Grupul World Weather Attribution (WWA) a stabilit că aceste fenomene extreme sunt în mare parte rezultatul schimbărilor climatice. Din fericire, furtuna a fost bine prognozată, ceea ce a permis regiunilor afectate să se pregătească, evitând astfel un număr mai mare de decese.

Impactul schimbărilor climatice

Oamenii de știință de la WWA analizează influența schimbărilor climatice asupra evenimentelor meteorologice extreme, comparându-le cu modelele care reflectă condițiile unei lumi fără utilizarea combustibililor fosili timp de aproape 200 de ani. În prezent, tipul de precipitații generat de Ciclonul Boris este considerat rar, estimându-se că evenimente similare ar putea apărea o dată la 100-300 de ani. Totuși, dacă temperatura globală crește cu 2°C, aceste episoade ar putea deveni cu 5% mai intense și cu 50% mai frecvente.

„Este cu siguranță ceea ce vom vedea mult mai mult în viitor,” afirmă Friederike Otto, lector principal în știința climei la Imperial College London și coautor al studiului WWA. „Semnătura de amprentă absolută a schimbărilor climatice se reflectă în faptul că recordurile sunt doborâte cu o marjă atât de mare.”

Un continent în încălzire rapidă

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire, având în medie o temperatură cu aproximativ 2,3°C mai ridicată decât în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, conform serviciului climatic Copernicus. Această schimbare climatică nu numai că favorizează valuri de căldură mai frecvente și intense, dar generează și precipitații mai puternice, în special în nordul și centrul Europei. O atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate — aproximativ 7% pentru fiecare grad Celsius în plus — ceea ce duce la precipitații mai abundente.

Ciclonul Boris a generat ploi record datorită unui sistem meteorologic care s-a „blocat”, eliberând cantități uriașe de apă asupra acelorași zone timp de zile. Chiar dacă nu vor exista neapărat mai multe evenimente meteorologice blocate în viitor, schimbările climatice pot intensifica orice blocaj, ducând la precipitații devastatoare.

Importanța prognozelor meteo

Prognozele meteo se îmbunătățesc constant, iar avertizările emise cu câteva zile înainte de Ciclonul Boris au permis autorităților să implementeze măsuri de pregătire pentru inundații. Aceasta a contribuit la reducerea numărului de decese comparativ cu inundațiile catastrofale din 1997 și 2002, chiar dacă precipitațiile recente au fost mai abundente. Cheltuielile anterioare pentru sistemele de protecție împotriva inundațiilor au adus beneficii semnificative.

Unii experți, cum ar fi Mirek Trnka de la Institutul de Cercetare a Schimbării Globale din Republica Cehă, subliniază importanța avertizărilor timpurii, care au permis autorităților să consolideze zonele vulnerabile. „Chiar dacă nu toate fortificațiile împotriva inundațiilor fuseseră finalizate, avertismentul venit la timp a permis acțiuni de prevenire”, explică Trnka.

Harta care arată schimbarea proiectată a precipitațiilor totale maxime anuale pe o zi, dacă temperaturile globale cresc cu 3°C față de nivelurile preindustriale. Nordul și centrul Europei vor primi precipitații extreme și mai puternice, cu mai multă incertitudine în sudul Europei.

Costurile schimbărilor climatice

Uniunea Europeană a promis 10 miliarde de euro pentru reparațiile de urgență în regiunile afectate, subliniind costurile exorbitante ale schimbărilor climatice. Dr. Otto afirmă că aceste evenimente ne arată cât de costisitoare devin schimbările climatice, iar Francesco Dottori de la IUSS Pavia avertizează că severitatea inundațiilor va crește semnificativ în viitor, dacă măsurile de protecție rămân la același nivel.

Copii Epa cu bastoane care curata sala de scoala inundata

Ce putem face pentru a preveni evenimentele meteorologice extreme

Există soluții clare pentru a stopa înrăutățirea acestor evenimente extreme: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon. Simulările sugerează că menținerea încălzirii globale sub 1,5°C, așa cum este stipulat în acordul de la Paris, ar putea reduce la jumătate daunele provocate de inundații în viitor.