Cifra de afaceri din comerțul cu bunuri a scăzut, în aprilie. Vânzările de autovehicule și motociclete au continuat
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, în luna mai 2024, faţă de luna aprilie, atât ca serie brută cu 7,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,4%, informează Institutul Național de Statistică (INS).
Faţă de luna mai 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a scăzut, în luna mai 2024, atât ca serie brută cu 11,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%, arată INS, într-un comunicat.
În perioada 1 ianuarie -31 mai 2024 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a scăzut, faţă de perioada similară din 2023, ca serie brută cu 0,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a rămas la acelaşi nivel.
Mai 2024 comparativ cu aprilie 2024 Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 7,7%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-29,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-12,2%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-7,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-4,4%), comerţul cu ridicata nespecializat (-3,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,3%) şi din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,5%).
Comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a crescut cu 6,0%. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 4,4%.
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2024, comparativ cu luna mai 2023, a scăzut, pe ansamblu, cu 11,4%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-45,1%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-23,0%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-12,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-11,0%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-6,3%) și comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,5%).
Creșteri au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,4%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+7,3%).
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2024, comparativ cu luna mai 2023, a scăzut, pe ansamblu, cu 7,9%.
În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 0,8%, ca urmare a scăderii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-12,5%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-9,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-7,9%)şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,2%).
Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata nespecializat (+16,0%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+9,7%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,6%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,9%).
Cifra de afaceri netă (exclusiv TVA) se calculează prin însumarea veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor. Nu sunt incluse în cifra de afaceri valoarea ambalajelor restituite după livrare, accizele, subvenţiile primite de la autorităţile publice sau instituţii ale UE, vânzarea propriilor terenuri şi a activelor fixe, rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.