Cifre înfricoșătoare privind cancerul la bărbați
Numărul cazurilor de cancer la bărbați, la nivel global, este de așteptat să crească de la 10,3 milioane în 2022 la 19 milioane în 2050, potrivit experților australieni în sănătate, ale căror comentarii sunt prezentate în New York Post.
Și mai rău: numărul bărbaților care mor din cauza acestei boli este de așteptat să crească de la 5,4 milioane în 2022 la 10,5 milioane în 2050.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat 30 de tipuri de cancer și date demografice din 185 de țări și teritorii. În urma analizelor, ei au ajuns la concluzia că bărbații sunt mai expuși riscului de cancer din mai multe motive. În special, pentru că bărbații au tendința de a fuma și de a bea mai mult alcool decât femeile. Dar și pentru că sunt mai expuși la agenți cancerigeni la locul de muncă și mai puțin probabil să fie supuși testelor de depistare a cancerului.
Concret, bărbații în vârstă de 65 de ani și peste au rate de supraviețuire mai scăzute decât bărbații tineri. Autorii studiului pun acest aspect pe seama toleranței mai scăzute la tratament, a diagnosticului în stadii mai avansate și a faptului că mulți nu-și pot permite îngrijirea medicală.
În rândul bărbaților în vârstă, se estimează o creștere vertiginoasă a cazurilor de cancer de la 6 milioane în 2022 la 13,1 milioane în 2050 și decesele, de la 3,4 milioane la 7,7 milioane, în aceeași perioadă.
Cancerul pulmonar, cel mai devastator
Nu este surprinzător că, la nivel mondial, este de așteptat ca neoplasmul pulmonar să continue să totalizeze cel mai mare număr de cazuri de cancer și decese până în 2050. Conform datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătății, în 2022, în întreaga lume, erau peste 1,25 de miliarde de fumători.
Rețineți! Cancerul de prostată și cancerul colorectal fac ravagii. Astfel, decesele din cauza cancerului de prostată sunt de așteptat să crească cu 136% între 2022 și 2050. Motivul: o durată de viață mai lungă, ceea ce oferă cancerului mai mult timp să se dezvolte.
De asemenea, îmbărânirea populației și poluarea sunt la originea creșterii cazurilor mezoteliom, o boală malignă rară, dar agresivă, care se dezvoltă în țesuturile subțiri pulmonare. Nu trebuie neglijate cancerele de piele și ale vezicii.
În fața acestor concluzii înfricoșătoare, autorul principal al studiului, Habtamu Mellie Bizuayehu, cere autorităților competente să îmbunătățească metodele de depistare, diagnostic și tratament al cancerului, în special în cazul bărbaților în vârstă.
De notat că pentru a reduce riscul de cancer trebuie:
- evitat fumatul,
- menținută greutatea normală,
- limitat consumul de alcool,
- adoptată o dietă bazată pe fructe și legume care să înlocuiască preparatele procesate și carnea roșie,
- respectate orelor de somn,
- evitat sedentarismul,
- protejată pielea de radiațiile solare.