Cimitir românesc inclus la monumente istorice. LEGENDA urbană care îl bântuie
Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, susţine, într-un comunicat de presă, că includerea Cimitirului Eternitatea din Iaşi pe lista monumentelor istorice din România trebuia să se întâmple de mult timp, pentru a-i asigura nu doar protecţia, ci a-l pune în valoare.
Deci, cimitirul Eternitatea din Iaşi, unde sunt înhumate personalităţi precum Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu sau Mihail Kogălniceanu, a fost înscris pe lista monumentelor istorice, autorităţile explicând că acest cimitir reprezintă un muzeu în aer liber care trebuia deja pus în valoare.
“Cu o istorie de peste 150 de ani şi sute de personalităţi înhumate în perimetrul său, cimitirul Eternitatea reprezintă un veritabil loc de memorie colectivă prin valoarea sa istorică, artistică şi simbolică. Aici se îmbină stiluri şi curente artistice din România celei de-a doua jumătăţi de secol XIX, într-un creuzet care ne permite să ne cunoaştem mai bine înaintaşii. Valorificarea ca monument în ansamblul său este pasul necesar pe care am reuşit să îl facem acum, deşi era necesar de mult timp“, a declarat istoricul ieşean Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.
Primul cimitir municipal al Iaşiului
Secretarul de Stat a mai precizat că există cimitire monumentale în oraşe importante ale Europei, dând ca exemplu Verano din Roma sau Père Lachaise din Paris. „ Monumentele funerare din Eternitatea au nevoie de atenţie, de îngrijire, tocmai pentru a ne însoţi în eternitate. Această recuperare necesară urmăreşte tocmai recunoaşterea la nivel naţional a valorii cimitirului şi plasarea sa cât mai sus într-o ierarhie a patrimoniului nu doar ieşean, ci naţional”.
Cimitirul Eternitatea a fost înfiinţat în anul 1876, fiind primul cimitir municipal al oraşului Iaşi. Caracterul monumental al cimitirului este dat de mormintele, mausoleele şi criptele impunătoare. Printre personalităţile înhumate în acest cimitir se numără Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Otilia Cazimir, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Mihail Kogălniceanu, Ştefan Procopiu, Vasile Conta şi Sabin Bălaşa.
Legenda urbană a cimitirului
Uriașa din Iași își ascunde misterul în Cimitirul Eternitatea, predestinat pentru unul dintre cele mai contorversate personaje. Legendele urbane propun diverse origini ale poveștii, dar una este mai des vehiculată. Lucrarea mnonumentală (foto) o întruchipează pe fiica unui ieșean. Micuța a suferit de gigantism. din cauza acestei boli, tatăl ei a împușcat-o. O altă poveste spune că tatăl fetiței a fost nevoit să o împuște pentru a salva altă viață, dat fiind faptul că uriașa sufoca pe orcine strângea în brațe. În realitate, statuia este mai simplă decât s-ar fi gândit oricine. Aceasta a fost cumpărată de la un maestru vienez de către Vasile Beldiman și a fost așezată în cavoul familiei Rosetti, familie cu care era prieten bun. Statuia a devenit cel puțin în ultimii ani, loc de pelerinaj al tinerelor cupluri. Pe gât, mâini (foto) și rochie, statuia uriașei poartă cuvinte precum: „iubire”, „sănătate”, „noroc”, „fericire”, „noroc în viaţă”…