România se află într-o poziție favorabilă pentru a continua să crească economic în această parte a Europei și ocupă locul 26 la nivel mondial la complexitatea economică și economia bazată pe cunoaștere, potrivit secretarului de stat Ovidiu Cîmpean, din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Eu cred că România este bine poziţionată în această parte a Europei să continue un trend ascendent economic. O altă cifră interesantă este că suntem, de exemplu, la nivel mondial pe locul 26 în ceea ce priveşte complexitatea economiei şi economia bazată pe cunoaştere. Şi cred că la acest forum trebuie să consolidăm această direcţie a României, să înţelegem cât de importante sunt investiţiile în economia cunoaşterii, în sectorul IT”, a a declarat, joi, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
Dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere
Ovidiu Cîmpean a subliniat că investițiile în sectorul IT sunt esențiale pentru creșterea României. El a precizat că, deși România a produs în trecut de 32 de ori mai mult față de 1990, există încă percepții greșite despre starea industriei naționale.
Datele, însă, arată un progres notabil, cu un sector IT puternic care contribuie semnificativ la economia bazată pe cunoaștere.
Ovidiu Cîmpean crede că reducerea emisiilor rămâne o prioritate
România a demonstrat că poate să îmbine creșterea economică cu scăderea emisiilor de CO₂. Pe cap de locuitor, România este pe locul doi în Europa în reducerea emisiilor, după Suedia.
„România produce 3 tone de emisii pe cap de locuitor, în timp ce media Uniunii Europene este de şapte tone. Am reuşit să reducem emisiile poluante după anii 90, însă suntem şi ţara membră a Uniunii Europene care are şi o creştere economică. Practic, pe cei care spun că dacă reducem emisiile afectăm economia, noi îi contrazicem şi cred că trendul pe care mergem este unul foarte bun”, a precizat Mihai Cîmpean, conform Agerpres.
Absorbția fondurilor europene
România a atins o rată de absorbție de 99% pe fondurile de coeziune pentru perioada 2014-2020, cu așteptări de a ajunge la 100%. Această realizare este considerată o premieră pentru România de la aderarea la UE, iar oficialii sunt încrezători că vor menține acest nivel și în perioada 2021-2027.
„Cred că este pentru prima dată de când am intrat în Uniunea Europeană când avem un astfel de grad de absorbţie şi sunt convins că îl vom repeta şi pentru perioada 2021-2027″, a spus oficialul Cîmpean.
În perioada 13-14 noiembrie, Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) a organizat la Cluj-Napoca cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie. Acest eveniment își propune să devină un punct de referință pentru colaborarea în domeniul securității cibernetice, reunind experți din domeniul energetic și IT, autorități naționale, cadre universitare și reprezentanți ai industriei de securitate cibernetică. Forumul își propune să abordeze provocările de securitate cu care se confruntă infrastructurile critice din România. Printre temele principale se numără identificarea și gestionarea riscurilor cibernetice, dezvoltarea de soluții inovative și întărirea colaborării între sectorul public și cel privat.