Cîmpeanu: ”Nu e bine să ne jucăm de-a închis-deschis școala”. În ce condiții vor fi închise școlile
Ministrul Educaţiei a declarat că şcolile se vor închide doar când se va cere în mod special asta. Sorin Cîmpeanu a precizat luni, 4 octombrie, că un eventual ordin de carantinare poate face această precizare punctuală.
„Nu este bine să ne jucăm de-a închis-deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. (…) Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire (de COVID-19) într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă fără a fi nevoie de şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală. De data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Educaţiei a precizat că miercuri va prezenta o situaţie despre numărul de clase cu activitatea fizică suspendată, din motiv de îmbolnăvire cu COVID-19.
Teste din salivă pentru elevi
Cîmpeanu a anunțat că vor fi cumpărate circa 70 de milioane de teste pe bază de salivă pentru școli. Aceste teste urmează să fie omologate de urgență.
„Atât primul ministru, cât și ministrul Sănătății au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului ca, în cursul zilei de astăzi, să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță, pentru a le transmite oficiului de achiziții”, a precizat Cîmpeanu.
Ministrul a anunțat că echipa sa lucrează ca, în cursul zilei de astăzi, să estimeze numărul minim de teste necesar pentru școli și grădinițe.
„E vorba de o achiziție de nivel foarte mare. Pentru că au rămas, din cele 14 săptămâni de școală până la finalul calendaristic al anului, un număr de 11 săptămâni. Sunt 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că necesită posibilitatea de testare a tuturor de două ori săptămânal, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive”, a explicat Sorin Cîmpeanu.