Cîmpeanu: Profesorul este şi va rămâne cu rol determinant în şcoală
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că o reformă adevărată reprezintă „o schimbare profundă” care generează teamă şi lipsă de încredere, însă a precizat că profesorul este şi va rămâne „cu rol determinant” în şcoala românească.
„O reformă adevărată înseamnă o schimbare profundă. O schimbare profundă generează teamă, generează lipsă de încredere. De ce? Pentru că vrem să fie altfel, dar nu ştim cum va fi acest altfel. Asta înseamnă lipsă de încredere. Avem datoria ca prin educaţie să explicăm cum va fi acest altfel. Să explicăm cu răbdare, să explicăm cu cât mai multă competenţă şi perseverenţă. (…) Prin redefinirea rolului profesorului nicidecum mai puţin decât era până acum, mai mult decât era până acum, pentru că avem o limită a imaginaţiei. Nu ne putem imagina şcoala fără profesori, nici nu dorim să facem lucrul acesta. Profesorul va avea un rol determinant. (…) Profesorul este şi va rămâne cu rol determinant în şcoală”, a afirmat ministrul la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat de New Strategy Center, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO şi în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit ministrului Educaţiei, profesorul va fi „un facilitator de învăţare”, un mentor şi model pentru elevii săi.
„În condiţiile în care dezvoltarea tehnologică a făcut în aşa fel încât pe acelaşi lucru să ai sute, mii de surse de informare la un click distanţă, cum se spune, profesorul este acela care, fiind facilitator de învăţare, un adevărat mentor şi model pentru elevii lui, va avea datoria să îi îndrume pe elevi către acele surse care sunt credibile, care sunt verificate, care corespund obiectivelor pe care şcoala şi le asumă, obiective care nu sunt altceva decât cele care generează un profil al absolventului şcolii care să fie un cetăţean capabil să înţeleagă nu numai trecutul şi prezentul, dar să înţeleagă şi provocările. În opinia mea, o spun cât se poate de clar şi încerc să fiu şi obiectiv – totul pleacă de la şcoală, totul pleacă de la profesor”, a susţinut ministrul.
Sorin Cîmpeanu a declarat că sunt prea mulţi cei care ştiu să „dărâme” cu „barosul”.
„Nu pot să mă abţin, ştiu că nu este bine să spun lucrul acesta, dar sunt mult prea mulţi în jurul nostru aceia care sunt vajnici utilizatori de baros şi ştiu să dărâme. Barosul are rolul lui, este foarte important. Lucrul cu mistria pe partea de construcţie este mult mai complicat şi sunt mulţi mai puţini dispuşi aceia să dea o mână de ajutor. Înţelegând că lipsa de educaţie este provocarea de bază care stă în faţa noastră, îndrăznesc să fac un apel la dumneavoastră, cei care reprezentanţi mediul diplomatic, mediul academic, mediul militar, mediul politic, aceia care aveţi disponibilitatea să abordaţi într-o manieră constructivă această provocare imensă care stă în faţa noastră a tuturor – sistemul de educaţie. Avem nevoie de sprijinul celor care reuşiţi să înţelegeţi aceste lucruri”, a mai afirmat Cîmpeanu.
El a spus că sunt mulţi cei care privesc digitalizarea educaţiei ca pe o cale de înlocuire a profesorilor şi a precizat că profesorul este şi va rămâne „cu rol determinant” în sistemul de educaţie.