Cina cea de taină de la Jocurile Olimpice. Au apărut primele consecințe: un mare sponsor american și-a retras reclamele
Organizatorii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice au generat o serie de controverse, inclusiv în comunitățile creștine, după ce o scenă din spectacol a evocat asemănări cu faimoasa pictură „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci. Primele urmări au și apărut: un mare sponsor american și-a retras reclamele.
Cina cea de taină de la Jocurile Olimpice provoacă mari controverse
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 a adus în prim-plan istoria Franței, a orașului Paris și a comunității LGBT, creând un spectacol unic și inovator pe malurile Senei. Cu toate acestea, evenimentul a generat controverse majore, mai ales în rândul comunităților creștine, din cauza unei scene percepute de unii ca o insultă la adresa catolicismului.
Aceasta a inclus prezența unor drag queens și o parodie a celebrei picturi „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci, reprezentând ultima masă a lui Iisus Hristos cu cei doisprezece apostoli în seara de Joia Mare.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Compania americană de telecomunicații C-Spire, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de telecomunicații din Statele Unite, a decis să își retragă toate reclamele de la Jocurile Olimpice. Reprezentanții companiei au declarat public pe rețeaua socială X că sunt „șocați de bătaia de joc referitoare la Cina cea de Taină din timpul ceremoniei de deschidere”.
„Am fost șocați de bătaia de joc referitoare la Cina cea de Taină din timpul ceremoniilor de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. C-Spire va retrage publicitatea de la Jocurile Olimpice”, au scris reprezentații firmei.
Decizia C-Spire a fost susținută și de guvernatorul statului Mississippi, Tate Reeves, care a lăudat compania pentru că „a trasat o linie de bun simț, adecvată”, subliniind că „Dumnezeu nu va fi batjocorit”.
Ca răspuns la valul de critici, organizatorii Jocurilor Olimpice Paris 2024 și-au cerut scuze public duminică, adresându-se catolicilor și altor grupuri creștine care s-au simțit ofensate de reprezentarea artistică.
Aceștia au transmis că intenția lor a fost de a aduce un omagiu diversității culturale și artistice, dar au recunoscut că scena respectivă a fost interpretată în moduri neașteptate, ceea ce a dus la disculpări și regrete pentru orice neplăcere cauzată.