Cinci ani de închisoare pentru Elena Faur de la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”
Cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu pentru Elena Faur, fostă şefă a Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.
Decizia a fost dată, luni, de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar în care Faur a fost acuzată că a acordat preferenţial unor firme contracte pentru achiziţii de produse, la preţuri supraevaluate şi de zece ori.
De asemenea, Elena Faur a fost obligată de instanţă să plătească pe latură civilă spitalului daune materiale de 4,8 milioane lei, din care o parte în solidar cu ceilalţi inculpaţi şi firmele acestora.
În acelaşi dosar, au fost condamnaţi cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu și Ştefu Camelia, Nicolae Tacu şi Grigore Ion, administratorii firmelor care au primit contracte cu dedicaţie la Spitalul Obregia,
Pe de altă parte, a fost încetat procesul penal pentru fals intelectual, ca urmare a prescrierii faptelor, în cazul lui Claudiu Cristian Alexandru Popescu, Şef al Serviciului Administrativ din cadrul spitalului.
Tribunalul a mai decis ca firmele implicate în trucarea licitaţiilor să plătească amenzi penale: Freemac Med SRL – 90.000 lei, Trendy Alien SRL – 50.000 lei, Frigoterm Eco Service SRL – 50.000 lei și Sorel 99 SRL – 50.000 lei.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Achiziții publice la prețuri foarte mari
În perioada iunie 2011 – decembrie 2016, Elena Faur, în calitate de şef al Serviciului Achiziţii al Spitalului Obregia, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu care îi reveneau în domeniul achiziţiilor publice.
Ea a beneficiat de ajutorul inculpaţilor Camelia Ştefu, Nicolae Tacu şi Ion Grigore, administratori de firme, care au ajutat-o să creeze aparenţa derulării unor proceduri legale în scopul câştigării procedurilor de achiziţie derulate de Spitalul Clinic de Psihiatrie ‘Prof. Dr. Alexandru Obregia’.
Administratorii de firme au furnizat angajaţilor Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare menţionate oferte de preţ supraevaluate, întocmite în numele firmelor pe care le administrau, precum şi oferte privind aceleaşi produse întocmite în numele altor societăţi, cu preţ stabilit în mod intenţionat ca fiind mai mare decât cel propus de societăţile administrate de aceştia.
Elena Faur este acuzată că a atribuit contractele de achiziţie doar societăţilor „agreate” administrate de cei trei, cu toate că preţurile practicate de acestea erau mult mai mari, comparativ cu cele ale altor operatori economici. Concret, s-a ajuns la o supraevaluare a acestora până la 1.100%.
Prejudiciul produs spitalului a fost evaluat la peste 4,8 milioane de lei.