Cine a achiziționat cereale din Ucraina? Toată lumea, de la fermieri și până la procesatori
Deși autoritățile au declarat de nenumărate ori că mărfurile din Ucraina doar tranzitează România și nicidecum nu rămân la noi, realitatea din piață dovedește contrariul. Până la urmă, cam toată lumea a profitat de aceste cereale ieftine aduse din Ucraina, de la fermieri și până la procesatori.
„Cine a achiziționat cereale din Ucraina? Toți, toată lumea: și fermieri și procesatori și industria de furajare, comercianții au cumpărat aceste mărfuri, toată lumea. Fermierul care a cumpărat a amestecat cu marfă românească și a vândut la alt preț, pentru că a luat la preț de discount, cu 100-120 euro pe tonă. Procesatorul a venit cu materia primă și și-a mărit astfel marja operațională, comerciantul în mod identic și așa mai departe”, a declarat la AgroTv Cezar Gheorghe, analist expert și consultant pentru comerțul cu cereale.
Acesta susține că, de la 1 mai 2023 (când s-a interzis importul de marfă ucraineană) și până în prezent, au tranzitat România volume de 15,8 milioane de tone de cereale, iar în total, din 15 martie 2022 și până la acest moment, este vorba de 34,8 milioane de tone de marfă ucraineană.
Mai mult de atât, Cezar Gheorghe susține că, de la 1 mai 2023 de când a fost interzis importul de marfă ucraineană, „noi am importat 1,25 milioane de tone de tone – grâu, porumb, rapiță și ulei de floarea soarelui (nesupus restricțiilor la import)”. O realitate negată de autorități, însă, ca să nu mai vorbim de modul în care se aplică măsurile cu privire la supravegherea tranzitului de mărfuri intrate din Ucraina.
Efecte în piață
Dacă la început afluxul de cereale ucrainene în piață a afectat mai întâi fermierii din țările vecine, acum, efectele se fac simțite în întreaga Europă, care are pe stoc cantități mari de cereale, iar, mai mult, prețurile sunt în scădere.
În ultima perioadă, fermierii din mai multe state, și-au exprimat nemulțumirea față de volumele imense de marfă ucraineană care au ajuns în toată Europa, concurându-i puternic sau mai exact aducându-i în stare de faliment.
Nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât cerealele din Ucraina sunt produse în cu totul alte condiții și norme față de restricțiile stricte impuse agricultorilor europeni, care cu greu mai reușesc să rămână în piață. Procesul de decapitalizare este tot mai prezent, iar efectele sunt dezastruoase: sute de mii de ferme au dispărut în UE de la declanșarea războiului în Ucraina, iar procesul continuă.
Citeste si MADR: România nu a importat cereale din Ucraina, în 2024