Cine a fost Diega Armando Maradona, „El Pibe d’Oro”, considerat de mulți drept cel mai bun fotbalist din istorie
Diego Armando Maradona s-a stins din viață pe 25 noiembrie, la mai puțin de o lună de când a împlinit 60 de ani. Considerat de unii drept cel mai bun jucător de fotbal din istorie, „El Pibe d’Oro” a avut o carieră spectaculoasă, marcată de succese, dar și scandaluri pe măsură.
Maradona s-a născut pe 30 octombrie 1960 în Lanus, un cartier de la periferia orașului argentinian, Buenos Aires.
Poreclit „El Pibe d’Oro”, Maradona s-a remarcat pe terenul de fotbal încă de la vârsta de 10 ani. A început fotbalul la Cebollitas, iar la 15 ani a debutat la Argentinos Juniors, unde a câștigat campionatul în chiar primul an.
Patru ani mai târziu, în 1980, Maradona se transferă la Boca Juniors, unde se impune rapid și câștigă titlul de campion în primul an. FC Barcelona îl achiziționează în 1983, unde evolueză doar un sezon, câștigând Cupa Regelui, Supercupa Spaniei şi Cupa Ligii spaniole.
Un an mai târziu, Napoli îl cumpără cu 10 milioane de dolari, sumă record la acea vreme, unde devine idolul orașului. La Napoli a evoluat șapte ani și a cucerit două campionate (1986-1987 şi 1989-1990), singurele din istoria clubului napoletan, Cupa Italiei (1987) şi Cupa UEFA (1989).
La echipa națională a Argentinei a debutat la vârsta fragedă de 17 ani, la 27 februarie 1977, într-un meci cu Ungaria, câştigat cu 5-1. A făcut parte și din lotul Campionatul Mondial din 1978, dar nu a evoluat, fiind considerat neexperimentat. A jucat însă un an mai târziu la CM de juniori desfăşurat în Japonia, unde a cucerit titlul şi a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției.
Cupa Mondială și hențul care l-au făcut faimos
Maradona a fost convocat la naționala mare a Argentinei la următoarele Campionate Mondiale: Spania 1982, Mexic 1986, Italia 1990 şi SUA 1994. În 1986, câştigă titlul mondial şi este desemnat cel mai bun jucător al turneului final. Patru ani mai târziu, Argentina ajunge până în finală.
Dincolo de succesele obținute cu echipa națională, Maradona va rămâne în istorie ca fiind protagonistul unuia dintre cele mai controversate momente de la un comapionat mondial. În Mexic, 1986, în meciul contra Angliei, din sferturile de finală, a marcat un gol cu mâna. Deși hențul a fost evident, arbitrul a validat golul.
În acel meci, Maradona a reușit „dubla”, al doilea gol fiind marcat regulamentar. În naționala Argentinei a evoluat în 91 de partide și a înscris de 34 de ori.
Suspendările și ultimii ani de carieră
Din păcate pentru cariera lui, în 1990 a primit o suspendare din cauza consumului de droguri. Nu s-a lăsat de substanțe interzise, iar pe 6 aprilie 1991 a primit o suspendare de 15 luni pentru dopaj. Trei săptămâni mai târziu, Maradona a fost arestat în Argentina pentru deţinere şi consum de droguri. Mass-media nu a încetat să relateze despre escapadele sale.
A revenit, însă, pe teren la începutul anului 1992, la echipa spaniolă FC Sevilla, unde a jucat un sezon, iar apoi s-a transferat în țara natală, la Newell’s Old Boys (1993-1994). Și-a încheiat cariera de fotbalist la Boca Juniors (1995-1997).
Pentru scurt timp a antrenat echipele argentiniene Mandiyú de Corrientes (1994) şi Rácing Club de Avellaneda (1995). Maradona a revenit la naționala Argentinei la Cupa Mondială din 1994, organizată în Statele Unite. A fost din nou depistat pozitiv, cu efedrină de această dată, şi a primit o suspendare de 15 luni.
Dependența de cocaină
Problemele și scandalurile din viața extra-fotbalistică a starului argentinean au ținut prima pagină a ziarelor ani la rând. Nici după ce s-a lăsat de fotbal nu a renunțat la droguri.
A fost internat de mai multe ori la dezintoxicare, iar în aprilie 2004 s-a confruntat cu probleme foarte mari de sănătate din cauza unei supradoze.
Într-un interviu acordat la începutul acestui an cotidianului Marca din Spania, Maradona a recunoscut că este dependent de drpguri. „Am luat droguri o parte din cariera mea, dar niciodată nu le-am folosit pentru a mă stimula. Cei care spun că poți fi stimulat de cocaină nu știu nimic. Dacă iei cocaină ca să joci fotbal, nu poți juca. Cocaina nu te ajută pe gazon. Am fost dependent de droguri, sunt dependent de droguri și voi fi. Pentru că dependentul de droguri nu este iertat pentru nimic”, a spus Maradona.
Problemele de sănătate din ultima perioadă
În ultimele luni, Maradona s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, iar în perioada pandemiei de COVID-19 a încercat să se protejeze, fiind încadrat în categoria persoanelor cu risc deoarece era supraponderal și avea antecedente cardiace.
La câteva zile după ce a împlinit 60 de ani, Diego Armando Maradona a fost internat într-un spital din Buenos Aires după ce s-a simțit rău. Medicii au descoperit un hematom subdural, astfel că „El Pibe d’Oro” a fost operat pe creier. Primul diagnostic a fost de anemie și deshidratare.
În urma analizelor, medicii au constatat că starea lui de sănătate este mult mai gravă decât se așteptau.
Hematomul subdural, pentru care a fost operat acum, e o afecţiune care apare, de obicei, la persoane trecute de 60 de ani. Mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu această problemă suferă de alcoolism cronic. Alţi factori care favorizează hematomul subdural sunt epilepsia, bolile de sânge sau medicamentele anticoagulante.
Miercuri, 25 noiembrie, presa din argentina relatează că Diega Armando Maradona a murit în urma unui stop cardio-respirator.