Cine ar putea fi succesorul Papei Francisc

Publicat: 27 apr. 2025, 15:45, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cine ar putea fi succesorul Papei Francisc

În 15 până la 20 de zile de la înmormântarea Papei Francisc, Colegiul Cardinalilor îi va convoca la Capela Sixtina din Vatican pe cardinali pentru a alege următorul lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume. Cum se procedează la alegerea noului papă și cine sunt candidații?

Cine va alege noul Papă

Data la care va începe Conclavul Cardinalilor nu a fost stabilită încă, însă nu ar trebui să se întâmple mai devreme de 6 mai 2025. Dar, odată cardinalii vor intra în Capela Sixtină, ei nu vor mai putea comunica cu lumea exterioară până când nu va fi ales un nou papă.

Cardinalii trebuie să aibă sub 80 de ani pentru a putea vota, ceea ce înseamnă că doar 135 din cei 252 de cardinali vor fi eligibili. Alegerea noului papă va necesita o majoritate de două treimi din conclav, dar această condiție poate cere timp. O primă runda de vot va avea loc în prima după-amiază a conclavului, iar apoi votul va avea loc de până la patru ori în fiecare zi.

Dacă conclavul își încheie a treia zi fără a ajunge la o decizie, cardinalii se vor opri pentru o zi de rugăciune înainte de a relua votul. Dacă nu se va lua nicio decizie după 33 de tururi de vot, va avea loc un tur de scrutin numai între primii doi candidați dintre cei mai votați însă unul dintre ei va trebui să obțină două treimi din voturi pentru a fi ales Papă.

Cine sunt favoriții pentru a a alege noul lider al catolicilor

Pentru prima data în istoria catolicismului, mai puțin de jumătate dintre cei care vor vota vor fi europeni și din acest motiv este mai greu ca niciodată de prezis cine va fi ales următorul Papă. Practic, cardinalii ar putea alege un papă asiatic sau african ori ar vota pe unul dintre „veteranii” administrației de la Vatican. Cine ar putea fi succesorul Papei Francisc:

Pietro Parolin

Naționalitate: italiană, vârsta: 70

Cardinalul italian Parolin a fost secretar de stat al Vaticanului sub Papa Francisc și consilier principal al papei. Secretarul de stat conduce și Curia Romana, administrația centrală a Bisericii.

Luis Antonio Gokim Tagle

Naționalitate: filipineză, vârsta: 67

El este considerat un moderat în definiția catolică și a fost supranumit „Francisc-ul asiatic” din cauza devotamentului față de problemele sociale și a simpatiei pentru migranți pe care le împărtășea cu Papa Francisc.

Peter Erdo

Naționalitate: maghiară, vârsta: 72

Peter Erdo este cardinal încă de la vârsta de 51 de ani și este foarte apreciat în Biserica din Europa, conducând de două ori Consiliul Conferințelor Episcopale Europene din 2006 până în 2016. Mai este bine cunoscut pentru diplomația de pe lângă cardinalii africani și a lucrat la relațiile dintre catolici și Biserica Ortodoxă.

Robert Prevost

Naționalitate: americană, vârsta: 69

Cardinalul Robert Prevost este născut în Chicago și în urmă cu doi ani, Papa Francisc l-a ales pentru a-l înlocui pe Marc Ouellet ca prefect al Dicasterului pentru Episcopi al Vaticanului, încredințându-i sarcina de a selecta următoarea generație de episcopi. A lucrat mulți ani ca misionar în Peru înainte de a fi numit și arhiepiscop acolo.

Matteo Zuppi

Naționalitate: italian, vârsta: 69

Cardianalul este una dintre personalitatile din interiorul Vaticanului, apropiat de Papa Francisc, fiind văzut ca un moderat care ar putea continua agenda pontifului, fiind printre „marii” favoriți la înalta funcție. Este cunoscut pentru concentrarea pe incluziune și justiție socială.