Cine e liderul PSD acuzat de conflict de interese și abuz în serviciu, care a dat flit campionilor olimpici

Publicat: 13 oct. 2024, 10:55, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Cine e liderul PSD acuzat de conflict de interese și abuz în serviciu, care a dat flit campionilor olimpici

Unul dintre noii lideri PSD, acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese, le-a întors spatele foștilor medaliați olimpici, mondiali și europeni, din motive electorale.

După scandalul declanșat recent de foști medaliați olimpici, mondiali și europeni, în legătură cu plafonarea rentelor viagere la nivelul lui 2017, fără indexarea prevăzută de lege, vicepreșeintele PSD, pensionara MAI Elisabeta „Uța” Lipă le-a propus protestatarilor o întâlnire pentru luni 14 octombrie 2024, la sediul Agenției Naționale pentru Sport, pe care încă o mai conduce.

 „Uța” Lipă le-a întors spatele foștilor medaliați olimpici, mondiali și europen

Dar, după câteva zile, „Uța” Lipă, fostă Oleniuc, s-a răzgândit și le-a transmis foștilor medaliați olimpici că poate se va întâlni cu ei joi, 17 octombrie 2024, dar nu e sigură data. Practic, „Uța” Lipă le-a dat flit medaliaților olimpici, mondiali și europeni, pentru simplul fapt că este în campanie electorală la Botoșani, unde va candida pentru un loc de deputat, iar luni ar putea ajunge la Iași la moaștele Sfintei Paraschiva. La ora actuală, statul român acordă rente viagere unui număr de 597 de foști mari campioni și medaliați la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene. Dar cuantumul acestor rente viagere a fost plafonat la nivelul anului 2017, când salariul mediu brut era 3.327 lei (octombrie 2017), iar acum a crescut la 7.567 lei (martie 2024), adică este o creștere de 127%, care nu se regăsește deloc, în ultimii 7 ani, la rentele viagere. Elisabeta „Uța” Lipă le-a transmis foștilor medaliați olimpici, mondiali și europeni că nu se pot mări rentele viagere pentru că „prin Legea bugetului de stat nr. 421/2023, s-au alocat pentru rentele viagere 45 de milioane de lei, în situația în care, dacă la calculul acestora s-ar avea în vedere câștigul salarial mediu brut din 2024 ar rezulta o creștere de cheltuieli cu 127%, respectiv 57 de milioane de lei”.

Numai că, vineri, 11 octombrie 2024, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv, Ștefan Popescu, a acuzat-o, într-o postare pe Facebook, de conflict de interese și abuz în serviciu pe controversata pensionară MAI, Elisabeta „Uța” Lipă (Log in or sign up to view). Practic, „Uța” Lipă este acuzată că l-a păcălit pe premierul Marcel Ciolacu să dea ilegal în folosință gratuită Federației Române de Canotaj mai multe baze sportive. Despre ce este vorba în postarea președintelui Ștefan Popescu?

„Complexul Sportiv Național Orșova este trecut ilegal la Federația Română de Canotaj”

În Monitorul Oficial a apărut o Hotărâre de Guvern (436/2024) pentru reevaluarea unui imobil, respectiv Complexul Sportiv Național Orșova, bază sportivă pentru canotaj, proprietate publică a statului și aflată în administrarea Agenției Naționale pentru Sport.

Respectiva Hotărâre de Guvern nu doar că reevaluează respectivul imobil, dar totodată îl trece în folosință gratuită pentru o perioada de 49 de ani către Federația Română de Canotaj.

Acum începe lămurirea mai multor infracțiuni, pe care le voi detalia mai jos.

Temeiurile de drept invocate în Hotărârea de Guvern menționate sunt după cum urmează :

– art. 874 Cod civil;

-art. 349 din OUG 57 din 2019 pentru aprobarea Codului administrativ;

– art. 80 pct. 14 din Legea nr 69 din 2000;

Care este infracțiunea?

Imobilul respectiv este proprietate publică a statului.

Potrivit art 136 alin 4 din Constituție, bunurile proprietate publică sunt inalienabile.

În condițiile legii organice, ele se concesionează, se închiriază, se dau în administrare către alte autorități publice sau în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică.

Instituțiile de utilitate publică sunt definite de art. 5 lit.a din OUG 57 din 2019 ca fiind persoane juridice de drept privat, care potrivit legii au dobândit statut de utilitate publică.

Prin urmare, ca să poată beneficia de statutul de instituție de utilitate publică, Federația Română de Canotaj trebuia să fie recunoscută de Guvern ca fiind de utilitate publică, potrivit art 45(2) din OG 26 din 2000 privind asociațiile și fundațiile. Acest lucru nu poate fi pus la îndoială fiind stabilit cu putere de lege, de Înalta Curte de Casație și Justiție în Recursul în Interesul legii pronunțat în dosarul 2223/1/2023, Decizia nr 19 din 2023 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 86 din 30 ianuarie 2024,care a reținut că federațiile sportive naționale funcționează în baza OG 26 din 2000, nu în baza Legii nr 69 din 2000 privind educația fizică și sportul.

Prin urmare, Federația Română de Canotaj, nu beneficiază de statutul de instituție de utilitate publică, nefiind recunoscută de Guvern printr-o Hotărâre de Guvern, potrivit prevederilor art 45 (2) din OG 26 din 2000.

Astea sunt condiții de nelegalitate, Hotărârea de Guvern 436/2023 urmând să fie anulată de instanțele de contencios administrativ.

Care sunt însă infracțiunile de care se face vinovată „Uța” Lipă

Să le luăm pe rând.

Inițiativa legislativă aparține președintei Agenției Naționale pentru Sport, condusă de Elisabeta Lipă.

Beneficiarul bunului proprietate publică este Federația Română de Canotaj, condusă de Elisabeta Lipă.

Plecând de la această coincidență, sunt incidente prevederile art. 72 alin 1 și 73 din Legea nr. 161 din 2003 privind combaterea corupției și confictelor de interese.

Sancțiunea este nulitatea absolută a hotărârii de guvern, dacă fapta nu este mai gravă.

Însă infracțiunea de care se fac vinovați cei doi este nepunerea în aplicare a Recursului în Interesul Legii menționat, act juridic cu putere de lege potrivit art 517 alin 4 din Codul de Procedură Civilă, care a stabilit că federațiile sportive naționale nu pot fi constituite decât din asociatii și fundații de drept privat. Federația Română de Canotaj are majoritatea membrilor persoane juridice de drept public, pe care refuză să le excludă dintre membri asociați.

De ce vina este colectivă?

Pentru că în conformitate cu prevederile art 1 din HG 576 din 2023, Agenția Națională pentru Sport este sub directa subordonare a Primului Ministru.

Acest cuplu celebru vrea acum să fericească poporul român, unul candidând la funcția de președinte al României, iar partenera de infracțiuni, la funcția de deputat în Parlamentul României.

Sper ca Procurorul general al României să se sesizeze și să stopeze acest cuplu infracțional să acceadă în orice demnitate a statului român!

PS: Respectiva Federația Română de Canotaj mai deține în folosință gratuită încă 3 Complexuri Sportive Naționale și, mai nou, a primit, evident tot în folosință gratuită, un hectar de teren, respectiv plaja litoralului Mării Negre, zona Municipiului Constanța, și tot pe 49 de ani!