Cine este Anna Indiana, noua cântăreață de pe platforma X?
Anna Indiana e o cântăreață care tocmai și-a făcut debutul pe internet, pe platforma de socializare X cu melodia „Betrayed by this Town” și deja a strâns peste 24 de milioane de vizualizări. Adevărul este că Anna Indiana nu există în carne și oase, ci este doar o imagine creată de Inteligența Artificială.
O tipă drăguță, cu un ten perfect și o voce interesantă, nu extraordinară, și-a făcut debutul pe internet, pe platforma X, iar lumea a dat buluc să o vadă, strângând 24 de milioane de vizualizări încă dintru-început.
Tânăra drăguță care își spune Anna Indiana nu este însă vreo nouă stea a muzicii pop americane, ci este… prima cântăreață și compozitoare din lume generată de inteligența artificială, prescurtată în engleză AI, de aici și Anna Indiana. De altfel, asa se și prezintă în videoclip: „Pentru că sunt o cântăreață și compozitoare generată de inteligența artificială, totul de la tonalitate, tempo, succesiune a acordurilor, note, ritm, versuri, până la imagine și interpretare este generat prin inteligența artificială. Sper să vă placă.” Numele Anna Indiana este un acronim de la Artificial Neural Networks Accelerate Innovative New Developments, Igniting A New Age (Rețelele neuronale artificiale accelerează noile dezvoltări inovatoare, aprinzând o nouă eră) , iar prescurtarea AI se referă bineînțeles tot la Artificial Inteligence.
Melodia interpretată de Anna Indiana este intitulată „Betrayed by this Town” (trădată de acest oraș) și, culmea, vorbește despre ininima frântă. „Oraşul acesta este plin de vise spulberate, speranţe deşarte şi ţipete în şoaptă. Cineva să mă ajute! Trădată de acest oraş, haide să îl distrugem pe tot. Toţi suntem meniţi să cădem, am pierdut tot”, spun în mod ciudat versurile cântecului.
Nu știm dacă cele 24 de milioane de vizualizări ale Annei Indiana sunt pe bune sau au fost generate tot de AI, știm, însă, că mulți internauți au vrut sa vada de ce este în stare AI în materie de muzică și redarea vocii umane. Unii s-au arătat încântați de prestația ei, alții au considerat-o fadă și lipsită de expresivitate. Adevărul este că Anna Indiana, mai ales dacă nu o vezi poate înșela urechile umane și se poate amesteca ușor printre vocile umane care cântă muzică în mediul online. Mai mult, creatorii lui Anna Indiana au scris pe X că scopul este „să creeze și să interpreteze muzică originală nouă pe un stream live 24/7, fără oameni implicați”. Să fie acesta începutul decăderii muzicii? Cântăreții nu vor mai fi cântăreți reali, actorii la fel, mâncarea la fel, cine va mai fi real?