Cine este artizanul expunerii la muzeul din Assen-Olanda a pieselor de aur din Tezaurul Dacic al României

Publicat: 26 ian. 2025, 10:42, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cine este artizanul expunerii la muzeul din Assen-Olanda a pieselor de aur din Tezaurul Dacic al României

Jaful de ieri de la Muzeul Drents din Assen din Olanda, de unde au fost furate piesele de aur din Tezaurul Dacic al României, între care și Coiful Dac de aur de la Coțofenești, l-a readus în prim-plan pe jolly jokerul care a dispus plimbarea acestor valori inestimabile. Este vorba de pensionarul director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Klaus Iohannis, susținătorul lui Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Artizanul expunerii la muzeul din orășelul olandez Assen a pieselor de aur de o valoare inestimabilă din Tezaurul Național al României este „eternul” director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu. Acesta, în vârstă de 74 de ani, este în această funcție din 2010, fiind numit de către ministrul UDMR al Culturii de la acea vreme, Hunor Kelemen. Potrivit informațiilor noastre, Ernest Oberländer-Târnoveanu a fost regizorul acestei expoziții uriașe cu peste 700 de piese din aur și argint strânse din 18 muzee din țară. Însă ceea ce se știe mai puțin este faptul că Ernest Oberländer-Târnoveanu a rămas în funcție și după pensionare, ca urmare a unei relații extrem de apropiate de Klaus Iohannis.

16 miniștri ai Culturii nu s-au atins de Ernest Oberländer-Târnoveanu

 Ca urmare a acestei apropieri de șeful statului, niciunul dintre cei 16 miniștri ai Culturii, care s-au perindat la conducerea acestui minister din 2010 până azi, nu s-a atins de Ernest Oberländer-Târnoveanu. La ora actuală, acesta încasează lunar ca director al Muzeului Național de Istorie a României suma de 9.209 lei, plus o pensie de 4.254 de lei, adică vreo 13.463 de lei, ceea ce reprezintă aproape 2.800 de euro. În 2019, Ernest Oberländer-Târnoveanu a fost decorat de Klaus Iohannis cu distincția de „Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios”. A fost și Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța (2019), și Comandor al Ordinului Santa Isabela la Catolica, Spania (2012). Rămâne încă un mister ca acest tezaur de o valoare inestimabilă să fie expus, timp de șase luni, într-un muzeu dintr-un oraș olandez de 60.000 de locuitori, despre care se știa că nu este un vreun mare centru cultural european? Poate totuși Ernest Oberländer-Târnoveanu, prietenul lui Klaus Iohannis, va da cât mai repede un răspuns?