Cine este Bogdan Stanoevici, fost actor și ministru, care a murit de Covid-19. De la actor în Franța, la candidat la președinție, care era împotriva purtării măștii
Bogdan Stanoevici a murit, marți dimineață, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală după ce a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 pe 16 decembrie. În vârstă de 62 de ani, Stanoevici era cunoscut pentru cariera sa de actor, iar în ultimii ani a intrat în politică fiind numit ministru de Victor Ponta.
Pe numele său complet Bogdan Dragoș Aureliu Marian Stanoevici, fost actor s-a născut pe 22 ianuarie 1958, la București și a absolvit Universitatea Naționala de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale în 1982.
Până în 1989 a jucat în mai multe piese de teatru și filme, printre care „Eu, tu, și… Ovidiu” (1978), „Destinația Mahmudia” (1981), „Trandafirul galben” (1982), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Secretul lui Nemesis” (1987), „Francois Villon – Poetul vagabond” (1987) sau „Sania albastră”.
în mai 1989 s-a căsătorit în Franța și s-a stabilit acolo, jucând în filme precum „La Ferme” de Mathieu Zeitindjioglou (2001), „Quicksand” de John Makenzie (2001), „Toronto R-V” de Andra Nicols (2004), „Tertium non datur” de Lucian Pintilie (2005).
În februarie 2011, a revenit în România, iar în 2014 a intrat în politică după ce a fost numit ministru pentru Românii de Pretutindeni, în Guvernul condus de Victor Ponta.
A deținut mandatul în perioada 5 martie și 17 decembrie 2014, iar pe 17 ianuarie 2015, Ponta l-a numit secretar de stat la Ministerul Culturii, funcție deținută până la 29 decembrie 2015.
Cunoscut drept un apropiat al Gabrielei Firea, Stanoevici a fost numit director general interimar al Circului Globus din București în februarie 2017. A deținut această funcție până în 2020 când a fost demis la scurt timp după ce și-a anunțat candidatura pentru fotoliul de primar al Capitalei, împotriva Gabrielei Firea.
Cu un an înainte, în 2019, Bogdan Stanoevici a fost înscris în cursa electorală pentru președinția României.
După eșecul de la alegerile prezidențiale și locale, Stanoevici s-a înscris în Partidul Ecologist Român și a candidat la alegerile parlamentare din toamna acestui an pe listele din județul Mureș.
Bogdan Stanevici se opunea purtării măștii
După introducerea obligativității purtării măștii în spațiile publice, Bogdan Stanoevici a scris pe pagina sa de Facebook că se opune acestei măsuri, motivând că nu trebuie să poarte masca din moment ce este sănătos.
„Pentru a evita speculațiile ulterioare și atacurile inutile, vă spun eu acum – faptul ca nu port masca este în primul rând pentru că sunt sănătos. Și aici îl citez pe ministrul Sănătătii, care a spus că masca o poarta oamenii bolnavi, oamenii sănătoși nu o poartă. Am făcut în fiecare luna câte un test, din motive diferite. Toate negative.
Pe de alta parte, am purtat-o acolo unde eram obligat să o fac, pentru ca eu sunt un respectuos al legii și mi-a ieșit un herpes. Îmi pare foarte rău că vă dau din casă, dar în momentul în care aș pune masca s-ar produce o infecție și chiar nu am timp de infecții în acest moment”, a scris Stanoevici.
Actorul era convins și că virusul SARS-Cov-2 a fost creat într-un laborator și că vaccinarea nu era eficientă pentru stoparea pandemiei.
„Acest virus a fost creat in laborator. Nu mai exista niciun fel de dubiu asupra acestei situatii. Exista brevetul înregistrat și la Paris și la New York. Acest virus, fiind creat în laborator, deci nefiind creat în natură, este extrem de periculos, pentru că suporta foarte multe mutații. Ne aflam deja la cea de-a noua mutație a acestui virus. În momentul în care un virus are mai multe tulpini, cum e cazul acestui COVID-19, e evident că nu există un vaccin care să poată să acopere toate aceste mutații”, a afirmat Bogdan Stanoevici, potrivit Ziare.com.