Cine este Dan Barna, copreședintele USR PLUS și vicepremier în Guvernul Cîțu
Dan Barna, copreședinte USR PLUS, este propus pentru funcția de vicepremier în Guvernul Florin Cîțu. Barna a obținut un mandat de deputat la alegerile din 6 decembrie, iar pe lângă activitatea de politician, este expert în accesarea de fonduri europene.
Florin Cîțu, premierul desemnat, a prezentat, miercuri în Parlament componența guvernului propus spre validare. Accesta este format din 18 ministere și doi vicepremieri: Dan Barna – USR PLUS și Kelemen Hunor – UDMR.
Ilie Dan Barna s-a născut la 10 iulie 1975 în Sibiu, a studiat Dreptul la Universitatea Bucureşti, iar în anul 2000 a urmat un Curs de formare de formatori la International Development Law Institute din Roma. Din 2003 are un master în managementul de Proiect, urmat la Universitatea Politehnica din Bucureşti.
Potrivit CV-ului depus la Camera Deputaților, din 2006 este instructor certificat internaţional în Fonduri Structurale al Institutului Naţional de Administraţie – MAI.
În perioada 21 octombrie – 18 noiembrie 2009, a studiat Managementul proiectului la Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare (DCG), iar în perioada 4 – 18 noiembrie 2009 a studiat Abilităţi de prezentare şi metode de învăţare în cadrul aceleiaşi instituţii. Din decembrie 2013, este expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene.
Activitatea profesională și-a început-o în 1996 când a lucrat pentru Centrul de Informare și Documentare pentru Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. În perioada 2003–2004 a lucrat pentru Transparency International la crearea Centrului de Consiliere Anticorupție pentru Cetățeni, iar între 2005 și 2007 a lucrat cu Delegația Comisiei Europene la București, unde a coordonat campaniile de informare privind Fondul Europa.
În 2007 a înființat Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG, împreună cu Ana Laura Buzatu, George Horia Ion Ionescu și Dragoș Jaliu. A ieșit din firmă în 2016, odată cu preluarea funcției de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.
În perioada cât a activat în mediul privat, Dan Barna a lucrat mult cu statul, în proiecte pe fonduri europene. Firma sa a avut contracte cu Ministerul Dezvoltării în 2009, cu Ministerul de Interne în 2011 și 2013, cu Ministerul Fondurilor Europene în 2013, cu Ministerul Justiției în 2014 sau cu Prefectura Constanța și Consiliul Județean Ialomița în 2012, respectiv 2014
În 2016 a intrat în Guvern și a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene (mai-septembrie 2016).
Primul mandat de deputat l-a obținut în legislatura 2016-2020, din partea USR.
A fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru afaceri europene. A făcut parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului. A fost membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre şi vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Singapore, se mai arată pe www.cdep.ro
În 2020, a câștigat al doilea mandat de parlamentar, pe listele USR PLUS, după ce a obținut 15,02% din totalul voturilor valabil exprimate.
Cariera politică și-a început-o în USR, iar în octombrie 2017, a fost ales preşedinte al acestui partid. Anul acesta, pe 15 august 2020, USR a fuzionat cu PLUS, iar Dan Barna a devenit copreşedinte alături de Dacian Cioloş.
Ce avere are Dan Barna
Potrivit declarației de avere depusă la Camera Deputaților, Dan Barna deține un teren în județul Sibiu, localitatea Rășinari și trei apartamente, două în Sibiu și unul în București.
În ceea ce privește operele de artă deținute, Barna a declarat un tablou de 8.500 de euro.
Tot din declarația de avere depusă în vara acestui an, viitorul vicepremier deține 14 conturi în euro sau lei la diferite instituții bancare din țară. Cel mai mare este un cont bancar de 51.000 de euro.
La capitolul datorii, Barna a declarat un credit de 202.000 de lei.
Venitul încasat anul trecut a fost de 138.022 lei, de la Parlamentul României și aproape 26.000 de lei din închirierea unui apartament din Sibiu.