Cine este deputatul care vrea pensionarea anticipată a unui întreg oraş
![Cine este deputatul care vrea pensionarea anticipată a unui întreg oraş](https://media.puterea.ro/Qlmdnzkgwen5_91FooJRSR_1log=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/ID287384_INQUAM_Photos_George_Calin-scaled.jpg)
Cetăţenii dintr-un între oraş al României ar putea ieşi la pensie anticipat, fără a fi sancţionaţi, dacă propunerea unui deputat PNL de a modificare a Legii Pensiilor va trece de Parlament.
Mai exact, este vorba despre locuitorii din Slatina vor putea să se pensioneze anticipat cu doi ani faţă de vârsta legală, pentru că sunt expuși constant la poluarea industrială provenită din prelucrarea cu minereuri neferoase de pe platforma industrială.. Măsura vizează și zonele aflate pe o rază de 8 km în jurul orașului.
Propunerea legislativă în aparţine preşedintelui PNL Olt, deputatul Gigel Sorinel Ştirbu, şi urmărește completarea Legii nr.360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii
”Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Slatina și pe o rază de 8 km în jurul acestei localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani”, se arată în proiectul depus de Ştirbu.
În prezent, locuitorii din Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș beneficiază de pensionare anticipată ca măsură de protecție socială, din cauza expunerii constante la poluarea generată de extracția și prelucrarea minereurilor neferoase. Deși și cetățenii din Slatina sunt afectați de o poluare industrială similară, cauzată de activitatea marilor unități de pe platforma industrială locală, aceștia nu beneficiază de aceleași drepturi. Această inechitate trebuie corectată prin modificarea legislației privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât și locuitorii din Slatina să poată accesa pensionarea anticipată în condiții similare.
Cine este Gigel Ştirbu
După o scurtă perioadă în care a îmbrăcat hainele preoţeşti, Ştirbu a intrat în afaceri. Şi-a făcut firma George’s, având ca obiect de activitate principal comerţul cu alcool.
Odată intrat în afaceri, el şi-a dat seama că ar fi bine să intre şi în politică. Primul pas a fost făcut către ApR. După fuziunea acestui partid cu PNL, Gigel Ştirbu a devenit urmaş al Brătienilor cu acte în regulă.
Pentru că Alianţa DA nu a reuşit, după scrutinul din 2004, să trimită în Parlament trei deputaţi, Ştirbu şi-a văzut spulberat visul de a deveni deputat.
Tânăr, carismatic şi susţinut puternic de colegii de partid, el a ajuns subprefect de Olt. A stat în funcţie până ce liberalii i-au izgonit pe cei de la PD din Guvern.
Atunci, cumătrul său, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit ministru secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor. Ba, mai mult, la comentariile răutăcioase făcute de mass-media cu ocazia numirii lui Ştirbu în funcţia de ministru, Tăriceanu a fost nevoit să îi ia apărarea printr-o declaraţie de presă.
În 2013, pentru o scurtă perioadă, a fost ministru al Culturii.
Pensionarea anticipată în 2025
Pensionarea anticipată poate fi acordată cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dar doar celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv. În cazul celor care au depășit acest stagiu, există posibilitatea de a solicita pensionarea anticipată cu penalizare.
Este important de menționat că nu toate perioadele de muncă sunt luate în calcul pentru stagiul de cotizare contributiv. De exemplu, perioadele realizate prin contract de asigurare socială sau cele din sisteme neintegrate în sistemul public de pensii nu sunt incluse. Totuși, există anumite situații speciale care sunt asimilate stagiului de cotizare.
Printre acestea se numără anii de studii urmate la cursuri de zi sau cu frecvență, finalizate cu diplomă de licență, master sau doctorat. De asemenea, serviciul militar obligatoriu, concediul pentru incapacitate temporară de muncă sau concediul pentru creșterea copilului sunt luate în considerare.