Cine este Donald Trump, cel mai controversat președinte al Statelor Unite
Pe 3 noiembrie americanii își aleg viitorul președinte. Cele mai recente sondaje arată că actualul lider al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, este în dezavantaj cu 8 puncte față de contracandidatul său, democratul Joe Biden.
Biden conduce în sondaje cu 52 de procente, față de cele 44% ale lui Donald Trump, potrivit celui mai recent sondaj realizat la nivel național de Fox News.
Donald Trump, cel mai controversat președinte al Statelor Unite
Până să devină președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump era cunoscut ca fiind unul din cei mai faimoși și controversați miliardari americani. Donald John Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în cartierul Jamaica din districtul Queens, unul dintre cele cinci districte ale orașului New York.
Ales al 45-lea președinte al Statelor Unite la alegerile din 8 noiembrie 2016, Donald Trump a câștigat fotoliul de la Casa Albă cu multe controverse, pornind de la concepțiile sale față de fenomenul imigrației, trecând prin trecutul său și ajungând la stilul scandalos în care și-a făcut campanie electorală.
Donald Trump, fiul unui magnat al imobiliarelor
Donald Trump este al patrulea din cei cinci copii ai lui Frederic Trump, un magnat imobiliar. Bunicii lui Donald s-au născut în Europa. Președintele SUA este de origine germană din partea tatălui și de origine scoțiană din partea mamei.
În 1971, acesta a preluat de la tatăl său Trump Organization, o societate de tip holding care deține acțiunile mai multor societăți imobiliare și de construcții.
Trump s-a născut și a crescut în orașul New York și a obținut o diplomă de licență în științe economice de la Școala de Finanțe și Comerț Wharton din cadrul Universității din Pennsylvania. În 1995 a fondat Trump Entertainment Resorts, o companie care operează numeroase cazinouri și hoteluri din întreaga lume. Pe parcursul carierei sale de afaceri, Trump a construit turnuri de birouri, hoteluri, cazinouri, terenuri de golf și alte clădiri de marcă în întreaga lume. În ultimii 30 de ani Trump și afacerile sale au fost implicate în 3.500 de procese juridice în instanțele din SUA.
Cu o avere estimată la circa 3,7 miliarde de dolari în luna octombrie 2016, Donald Trump a fost listat în 2016 de revista Forbes pe locul 324 în topul celor mai bogați oameni din lume și pe locul 156 în Statele Unite.
Donald Trump are cinci copii (Donald Jr., Ivanka, Eric, Tiffany, Barron) din trei căsătorii diferite (Ivana Zelnickova, Marla Maples, Melania Knauss). Primii trei copii ai săi sunt directori executivi ai Organizației Trump.
Campanie cu controverse
Campania lui Trump a primit atenție internațională din partea mass-media. Controverse este cuvântul care-l poate defini cel mai bine pe actualul președinte american din cauza intențiilor și chiar deciziilor pe care le-a luat în timpul mandatului său.
Renegocierea acordurilor comerciale dintre SUA și China, opoziția față de anumite tratate de liber schimb, cum ar fi NAFTA și Parteneriatul Transpacific, normalizarea relațiilor cu Rusia, micșorarea rolului SUA în NATO, retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, o aplicare mai strictă a legilor privind imigrația, expulzarea a 2-3 milioane de imigranți ilegali, construirea unui zid de-a lungul frontierei SUA-Mexic, sunt doar câteva din subiectele care au făcut parte din campania lui Donald Trup din 2016.
Trump și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii pe 16 iunie 2015, la Trump Tower din New York.
Organizațiile de verificare a informațiilor au arătat faptul că Trump a făcut un număr record de declarații false în comparație cu alți candidați. Publicații majore precum Politico, The Washington Post, The New York Times și Los Angeles Times, au enumerat minciunile lui Donald Trump din campania electorală.
Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) și Departamentul Directorului Comunității Naționale de Informații (DNI) a emis o declarație comună la 7 octombrie 2016 despre influența rusească asupra alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA.
Pe 9 decembrie 2016, administrația Obama a acuzat că Rusia a furnizat site-ului WikiLeaks mii de emailuri piratate de la Comitetul Național Democrat (DNC) și de la președintele campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, cu scopul de a influența rezultatul alegerilor. FBI a confirmat această declarație.
Acuzat de comportament sexual indecent
Cel puțin 15 femei l-au acuzat pe Donald Trump de comportament sexual indecent. Cu două zile înainte de a doua dezbatere prezidențială în spațiul public a apărut o înregistrare cu Donald Trump în timp ce se lăuda, că a sărutat și a pipăit femei fără consimțământul lor.
„Știi, eu sunt automat atras de femei frumoase. Eu pur și simplu încep să le sărut. E ca și un magnet. Pur și simplu le sărut. Nici măcar nu mai aștept(…) Și când ești o vedetă, ele te lasă să faci asta, poți să faci orice vrei…” spunea Donald Trump pe înregistrare.
Mass-media l-a criticat pe atunci pe Trump pentru limbat vulgar și sexist. Mai mulți republicani și-au retras sprijinul pentru candidatura sa unii îndemnându-l chiar să renunțe la cursa prezidențială.
Donald Trump și COVID-19
În ciuda celor patru ani de la Casa Albă și a faptului că la începutul acestui an părea a fi favorit la câștigarea unui nou mandat, Donald Trump și-a văzut planurile serios date peste cap anul acesta.
Și nu contracandidatul său la alegeri este cel care i-a făcut viața grea, ci pandemia de COVID-19 și mișcările stradale antirasiale care au afectat SUA anul acesta sunt considerate de majoritatea experților ca fiind momentele de cotitură.
Pandemia de COVID-19 a lovit grav SUA și economia a fost afectată de lockdown, șomajul a ajuns la cote istorice, iar populația nu a fost mulțumită de felul în care a fost gestionată situația.
De asemenea, declarațiile controversate făcute de președinte de la izbucnirea pandemiei, nu l-au ajutat neaparat și nu i-au ccrescut popularitatea.
De exemplu, recent, președintele a spus că este nemulțumit de modul în care sunt raportate decesele în rândul pacienților cu coronavirus din Statele Unite.
Conform lui Donald Trump, pacienții care mor din alte cauze sunt raportaţi decedaţi din cauza Covid și acuză sistemul american de raportare e „pe dos” faţă de alte state. „Sistemul de raportare în această ţară nu e în regulă. Dacă cineva e grav bolnav de inimă, aproape de moarte, şi se îmbolnăveşte de Covid, America raportează moarte de Covid, alte ţări raportează decesul din cauza problemei de inimă. Trebuie să investigăm lucrurile, sunt un pic pe dos”, a declarat Trump.
Dar aceste declarații sunt departe de cele pe care le-a făcut în primăvară. Atunci el a sugerat că tratarea de COVID-19 se poate face prin injectarea cu înălbitor și chiar au fost mai mulți americani care au murit după ce i-au ascultat recomandarea.
Tot el a sugerat ca pacienții să fie iradiați cu raze ultraviolete pentru a „ucide virusul”.