Cine este eternul lider UDMR din Palatul Victoria care a schimbat șapte premieri
Indiferent de cine s-a aflat la guvernare din 2017 până azi, un lider UDMR a rămas conectat la butoanele administrației centrale, fiind nelipsit din Palatul Victoria.
Din 2017 și până în prezent, fostul ministru al Mediului și Dezvoltării, Laszlo Borbely, liderul de facto al UDMR, chiar dacă președinte e în scripte Hunor Kelemen, este consilier de stat și coordonează Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Pensionarul Laszlo Borbely încasează lunar de două ori mai mult decât premierul Marcel Ciolacu
Laszlo Borbely a fost numit în această funcție în „era” Dragnea, adică de premierul Sorin Grindeanu, ulterior fiind menținut de Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și acum de Marcel Ciolacu. Practic, în cei șase ani, Laszlo Borbely a rămas pe funcție chiar dacă s-au schimbat șapte premieri, patru de la PSD și trei de la PNL.
Între timp s-a pensionat, dar a rămas la Palatul Victoria. Mai mult, colac peste pupăză, din 2017 și până astăzi a fost membru în Consiliul de Administrație de la SN Radiocomunicații SA. De ce oare? Și ce-l recomandă?
Doar băieții cu ochii roată pot spune! Potrivit ultimei declarații de avere (vezi documentul în facsimil), în conturile pensionarului UDMR, Laszlo Borbely, a intrat anul trecut suma de 329.956 de lei, adică vreo 67.000 de euro, ceea ce înseamnă vreo 5.600 de euro pe lună.
Pe lângă remunerația anuală de la Palatul Victoria de 116.808 de lei, el a mai încasat încă 55.800 de lei de la Radiocomunicații și un mic bonus de doar 1.976 de lei de la ASE. Însă beneficiază de două pensii, una de vârstă de 6.900 de lei pe lună și cea de fost parlamentar de 6.114 de lei. Adică încasează numai din cele două pensii suma de 13.014 lei. Practic, pensionarul UDMR Laszlo Borbely încasează lunar de două ori mai mult decât premierul Marcel Ciolacu.
Anchetat pentru corupție, dar reabilitat la Palatul Victoria
Surprinzător este faptul că Laszlo Borbely se ocupă de strategia de dezvoltare durabilă a României, deși el a fost anchetat pentru corupție, fiind învinuit de trei infracțiuni de trafic de influență pentru care a primit sume mari de bani și alte foloase.
A fost scăpat de votul parlamentarilor care au votat împotriva deschiderii unei anchete de corupție împotriva acestuia. De asemenea, ar fi interesant de văzut cum arată strategie de dezvoltarea durabilă a României „țesută” timp de patru ani de Laszlo Borbely, pentru că niciunul dintre cei șapte premieri nu au lăsat să se înțeleagă că ar avea habar de așa ceva? Dar oare de ce nu se mai vorbește nimic de controversata afacere „Casa Radio” pe care Borbely a nășit-o?