Cine este premierul interimar Nicolae Ciucă: ce studii are la bază
Luni seară Ludovic Orban a decis să demisioneze din funcția de premier, ca urmare a rezultatelor slabe obținute de PNL la alegerile parlamentare. În urma acestei decizii, Klaus Iohannis l-a desemnat pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, premier interimar.
Cine este Nicolae Ciucă
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. În anul 1985 el a absolvit Liceul Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova şi ulterior Şcoala Militară de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcesc
După absolvirea școlii militare, el a fost repartizat comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989-1992 a fost comandant pluton cercetare şi instrucţie, la Batalionul 121 Cercetare.
În anul 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare. În perioada 1992-1993 a fost ofiţer de stat major în biroul operaţii, la acelaşi batalion.
Nicolae Ionel Ciucă a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995.
În anul 2003, el a obținut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti.
Un an mai târziu, Nicolae Ciucă a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA.
În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York Sr. John University.
De asemenea, în 2006, el şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut masterul în Studii Strategice.
Nicolae Ciucă a participat la mai multe misiuni în teatre de operații începând din anul 1996: Angola, Bosnia şi Herţegovina, Afganistan și Irak, iar pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, inclusiv din partea SUA.
General de brigadă din 2010
Pe 25 octombrie 2010, Nicolae Ciucă a fost înaintat la gradul de general de brigată. În ianuarie 2011 el a fost numit comandantul Diviziei 2 Ifanterie. În anul 2012 a absolvit cursul postuniversitar “Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.
La 9 mai 2013 a fost înaintat la gradul de general-maior.
Pe 15 octombrie 2014 el a preluat funcția de locțiilor al șefului Statului Major.
Ulterior, în anul 2015, el a fost numit în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.
În iulie 2019, şeful Statului Major al Apărării a fost distins cu Ordinul Naţional al Meritului în grad de Comandor de către ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis.
În anul 2019 Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă, fiindcă urma să devină ministrul al Apărării.
Demisia lui Ludovic Orban
Ludovic Orban a demisionat din funcția de prim-ministru în urma alegerilor din 6 decembrie. El precizează că guvernul va fi condus de un membru al cabinetului actual până la stabilirea unui nou premier, ce speră că va veni tot de la PNL.
„România are nevoie de un guvern responsabil, care își dorește dezvoltarea României. Nu mă cramponez de funcția de prim ministru. Negocierile care vor urma trebuie să susțină un guvern de centru dreapta, care să utilizeze toate resursele pe care le are România pentru putea crește calitatea vieții tuturor.
Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună, în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care toți ne-am confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent. Plec din funcție cu misiunea îndeplinită, am făcut tot ce se putea face. Am încercat să dam răspunsurile potrivite la toate provocările apărute.
Pe 6 decembrie românii au decis componența viitorului guvern. Obiectul este să formăm un guvern care să nu includă PSD. Un guvern care să ofere garanția unei direcții corecte pentru România și capacitatea de a utiliza toate resursele pe care le vom avea la dispoziție în următorii patru ani.
Guvernul va fi condus, după demisia mea, de un membru al acestuia. Am încredere că în negocierile ce vor urma se va auzi vocea rațiunii.
Eu nu mă cramponez de nicio funcție, nu pun condiții. România este deasupra intereselor mele sau intereselor de partid. Am încredere că vom ajunge la un guvern care va duce România înainte și va pregăti relansarea economică după ce vom trece de pandemie.
Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi în bătăliile din ultimul an. Vreau să le transmit cetățenilor că orice măsură am luat, chiar dacă a generat efecte nedorite pentru oameni, a fost luată doar pentru a apăra sănătatea și locurile de muncă ale românilor.
PNL are capacitatea de a da viitorul prim-ministru, care să realizeze saltul de care are nevoie România.”