Cine este primul pensionar din România pe Legea 197, care permite pensionarea mai devreme cu 13 ani
Un angajat al Termocentralei Ișalnița este primul român pensionat pe Legea 197/2021, care prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă.
Este vorba de Pantelică Ceucă, care a participat la greva foamei de la Bucureşti, ameninţând că își dă foc în fața Guvernului, dacă nu se rezolvă problema pensiilor.
Pantelică Ceucă a lucrat o perioadă de 38 de ani în termocentrală și are probleme de sănătate, în prezent.
„Astăzi am fost sunat de către colegul meu, Pantelică Ceucă, cel care a anunţat că îşi dă foc în fața Guvernului. Astăzi a fost sunat că pe data de 26 iunie îi încetează contractul că i-a venit decizia de pensionare pe Legea 197. Primul dosar calculat la liber, de către Casa de Pensii din Dolj, al unui salariat din CEO, pe 197. 6.300 mi-a spus că este cuantumul pensiei”, a transmis Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, pentru Radio Infinit.
Legea nr. 197/2021 prevede o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă.
Potrivit unei motivări recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție, minerii și energeticienii din termocentralele pe bază de cărbune vor putea ieși anticipat la pensie, ceea ce înseamna că se pensionează de la 52 de ani bărbații, respectiv 50 de ani femeile.
În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
Încă două dosare de pensionare anticipată
Pantelică Ceucă nu este singurul căruia i-a fost soluționat dosarul, mai sunt alte două persoane care au reușit să-și clarifice situația.
„Un coleg care a fost cu noi, avea și diabet și tensiune. I se umflaseră picioarele, avea medicamentele după el. N-am reușit să îl trimitem acasă, am chemat salvarea. Are 57 de ani și aproape 38 de ani de muncă în condiții speciale. Pantelică Ceucă a fost alături de noi de la începutul acestui protest extrem și este primul pensionar din România pe Legea 197. Știam de ieri că i se calculase dosarul, lui și la încă două persoane: cineva de la Gorj și cineva de la Iași. Le mulțumesc tuturor colegilor care ne-au susținut, asta ne-a făcut să mergem mai departe”, a declarat Nicușor Văduva, lider sindical la Termocentrala Ișalnița.
Acesta spune că pensionarea anticipată este mai mult decât o veste bună pentru muncitorii bolnavi.
„Colegii de la Ișalniţa sunt foarte mulţumiţi că în sfârșit cei care îndeplinesc vârsta de pensionare se pot salva și nu vor trece prin perioade grele, începând cu ianuarie 2024. Sunt bucuros de ce am obţinut, nu mă încadrez pe această lege, mai am trei ani şi jumătate. Dar sunt bucuros pentru colegii mei, care sunt bolnavi şi mă uitam la ei că pur şi simplu se târau ca să vina la serviciu. Să meargă și ei acasă, să își vadă de sănătatea lor şi să le dea Dumnezeu sănătate, să mănânce pensie încă pe atât pe cât au trăit”, a mai afirmat Nicuşor Văduva.
De la 1 ianuarie 2024, termocentrala Ișalnița va intra în rezervă tehnică, iar angajații nu știau ce urma să se întâmple cu ei. După deblocarea Legii 197, cea mai mare parte dintre muncitori va putea să iasă la pensie, după zeci de ani de muncă.