Cine este Romeo Urjan, primul director general străin al Centralei Nucleare Cernavodă, cu venituri din 5 țări?
Romeo Urjan este noul director general al Centralei Nucleare Cernavodă. Odată cu numirea acestuia a avut loc și o premieră la noi în țară, acesta devenind primul cetățean străin în această funcție în istoria unității. În vârstă de 64 de ani, Urjan aduce cu sine o experiență vastă, având 19 ani de activitate în cadrul Nuclearelectrica și 13 ani în companii de stat canadiene, inclusiv Ontario Power Generation. De asemenea, acesta are dublă cetățenie, română și canadiană.
Înainte de a prelua conducerea Centralei, Urjan a ocupat diverse funcții de conducere timp de 13 ani într-o companie de stat canadiană cu 3 centrale, 10 reactoare nucleare și 65 de hidrocentrale, perioadă intercalată în cei 19 de ani petrecuți la Nuclearelectrica și la Centrala Nucleară Cernavodă. Potrivit Replica Online, și soția lui lucrează în domeniul nuclear, dar la Viena, iar dacă adăugăm și faptul că fiica este medic în Germania, iar Urjan are fonduri de pensii în Canada și Danemarca, dar și conturi Revolut în alte state- rezultă că noul director general al Centralei Nucleare Cernavodă primește bani din cel puțin cinci țări.
Vezi și: Un fost şef al sălilor de fitness World Class a fost numit director financiar la Nuclearelectrica
Ce avere deține Romeo Urjan?
Conform ultimei declarații de avere, Urjan deține două apartamente, dar nu are mașini sau obiecte de valoare semnificativă. Are nouă conturi bancare și un total de aproximativ 309.000 de euro și 92.000 de dolari americani în diverse valute. Venitul său anual din funcția de director tehnic la Nuclearelectrica este de peste 46.000 lei net pe lună, iar soția sa, Cerasela Emilia Urjan, lucrează ca inspector la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), având un salariu similar.
Pe lângă cariera sa în domeniul nuclear, Urjan este asociat unic la Ronameda Imobiliare SRL, o firmă care a înregistrat pierderi semnificative în ultimii ani.
Societatea a avut afaceri zero și pierderi totale de peste 230.000 lei în 4 ani de existență, a bifat în 2019 cel mai bun an al său de la înființare- afaceri de 4,1 milioane lei și un profit net de 438.000 lei, a mers pe plus și în 2020- afaceri de aproape 2,4 milioane lei și profit net de 40.000 lei, după care a tras obloanele în 2021 – cu afaceri zero și pierderi de 23.000 lei, a încercat o palidă revenire în 2022- afaceri de 331.000 lei, dar cu pierderi de 19.000 lei, pentru ca în 2023 să raporteze cifră de afaceri negativă, cu pierderi de peste 124.000 lei și datorii de peste 5 milioane lei, fără niciun angajat.