Când legea este ignorată și rațiunea rămâne pe dinafară, politica ajunge să fie condusă de cei care, în mod evident, nu ar trebui să fie acolo. Paul Ciprian Pintea, senator POT din Sălaj, un om cu doar 8 clase și două dosare penale pentru conducere fără permis, reprezintă paradoxul unui politician care, în ciuda problemelor legale evidente, continuă să facă legi pentru întreaga națiune. Cum se poate vorbi despre schimbare într-o astfel de realitate?
Pintea, originar din Sălaj, senator și un „suveranist” declarat, este un exemplu perfect de politician care, în ciuda unui parcurs ambiguu, se află la vârful politicii.
Unul dintre dosare s-a încheiat cu o condamnare la un an și două luni cu suspendare, o pedeapsă ce îl obligă să presteze muncă în folosul comunității și să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune. Cu toate acestea, aproape imediat după această condamnare, Pintea s-a trezit din nou în fața instanței, pentru aceeași acuzație, riscând acum o condamnare efectivă.
Dar dacă asta nu ar fi fost suficient pentru a pune sub semnul întrebării statutul său de senator, o întâmplare mai puțin obișnuită a avut loc la tribunal. În timp ce Pintea părăsea instanța, celebrul Marian „Ceaușescu” l-a confruntat cu o serie de acuzații directe. „Un pușcăriaș. Ce senator ești tu, cu pușcărie? Cum să conduci o mașină fără permis de două ori? Senator analfabet, faci legi în Senatul României?”, a strigat protestatarul, în timp ce senatorul a luat-o la fugă.
Și în această poveste, cum să nu remarci contradicțiile evidente? Un senator, ales să facă legi pentru întreaga națiune, fără să fie capabil să îndeplinească o responsabilitate de bază – aceea de a respecta legea în propria viață. Iar în fața acestui contrast, întrebarea devine evidentă: Ce fel de legi poate crea un astfel de om?
Pintea a promovat cu înverșunare un mesaj despre schimbare și progres. În martie 2024, înainte de alegeri, el îndemna electoratul să voteze pentru „Partidul Oamenilor Tineri”, un partid ce promitea un viitor „mai bun, modern și echitabil pentru toți”. „Dragi romani, votul vostru poate aduce schimbarea de care Romania are nevoie! Votati Pot – Partidul Oamenilor Tineri, un partid dedicat unui viitor mai bun, modern si echitabil pentru toti. Este timpul ca tinerii sa fie in prim-planul deciziilor care modeleaza viitorul nostru. Impreuna, putem construi o Romanie prospera si corecta. Alegeti Pot, alegeti schimbarea!”, scria Pintea, chiar inainte de alegeri. Pe lista de candidati a figurat si sotia sa, pe pozitia imediat urmatoare, dar ea nu a prins loc la Senat.
Astfel, paradoxul continuă să se adâncească. Un politician condamnat, un om cu opt clase, dar un promotor al schimbării și al unui viitor „corect”. Cum poate cineva care nu respectă nici măcar reguli fundamentale să fie văzut ca un lider de opinie, capabil să modeleze destine?
Aceasta este imaginea unui senator care ajunge acolo unde nu ar trebui să fie, iar alegătorii care votează fără a pune sub semnul întrebării credibilitatea unui candidat riscă să plătească prețul.