Cine este violonistul Gabriel Tudor Radu, copilul genial al Filarmonicii din Sibiu
Cel mai tânăr solist din această stagiune a Filarmonicii de Stat din Sibiu este violonistul Gabriel Tudor Radu, în vârstă de nouă ani, care a concertat joi seara, pentru prima dată împreună cu orchestra, din care fac parte şi părinţii lui.
Gabriel Tudor Radu, Jacob Alexander Hatz şi Şerban Duţă sunt cei trei copii care au impresionat cântând la vioară, pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu, într-un eveniment cu copii pentru copii. Chiar şi în orchestră a fost o fetiţă, la percuţie.
Violonistul Gabriel Tudor Radu de la Filarmonica din Sibiu are 9 ani
„Ne-am gândit să facem un concert cu copii, pentru copii, un concert în care, pe de-o parte să-i apreciem pe cei mici, care muncesc mult pentru a cânta la un instrument şi pe de de altă parte să-i stimulăm pe cei care nu cântă încă, să vadă modelul, să se apuce şi ei. Copiii din comunitatea sibiană fac foarte multe lucruri. (…) de la vârsta asta nu învăţăm doar să ţinem arcuşul pe coardă sau degetele pe claviatura pianului. Învăţăm să ne stăpânim şi emoţiile. Trecem prin foarte multe cazne, bariere, ca în poveşti trecem prin multe etape şi de mici ne dăm seama dacă rezistăm sau nu. (…) Uite că în seara aceasta avem trei copii care ne-au demonstrat tuturor faptul că lor li se potriveşte scena. Gabriel Tudor Radu a făcut ieri nouă ani, în ziua în care a avut prima lui repetiţie cu orchestră din viaţă. (…) Trebuie să avem mai multe astfel de concerte”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijorul Cristian Lupeş.
Dacă Gabriel Tudor Radu a concertat pentru prima dată cu orchestră, joi seara, la vârsta de nouă ani, ceilalţi doi copii violonişti au mai multă experienţă scenică. Jacob Alexander Hatz a debutat ca solist de orchestră la 13 ani, în Elveţia şi a câştigat deja diverse concursuri. În 2022, Jacob a obţinut premiul întâi la trei concursuri în Germania. Şerban Duţă este laureat şi el a mai multor concursuri internaţionale şi a susţinut recitaluri în ţară şi în Germania.
Nu doar adulţii s-au bucurat de ineditul concert cu solişti copii, dar şi copiii prezenţi în sală.
Concertul simfonic dedicat copiilor de la Sibiu a fost dirijat de Tiberiu Soare, care a precizat, înainte de eveniment, că lucrările interpretate nu au fost deloc „copilăreşti, este o muzică foarte frumoasă, de la barocul veneţian, Antonio Vivaldi, celebrul compozitor, până la concerte romantice, Mendelssonhn, şi chiar facem un pas în secolul al 20-lea, cu cu prima parte din concertul lui Jean Sibbelus, pentru pian şi orchestră”.
Filarmonica de Stat din Sibiu organizează diverse evenimente în care implică copiii: ateliere de construit instrumente şi unde şi învaţă să cânte la ele, dar şi concerte educative. Actualul manager al Filarmonicii de Stat din Sibiu a intrat şi el, de când a fost copil, în Ateneul Român, de la vârsta de trei ani.
„Vrem să ajungem cu concertele educative nu doar în Filarmonică sau la Muzeul ASTRA, vrem să ajungem cu ele şi în judeţ, mai ales cu atelierele ar fi interesant. Şi mai departe, ce ar fi cel mai important pentru noi şi pentru mine ar fi să reuşim să aducem autocare cu copiii din judeţ, la noi, la Filarmonică. Copilul trebuie să vadă tot ce înseamnă infrastructura unei filarmonici, de la impresionanta înălţime a sălii, la multitudinea de instrumentişti de pe scenă, până la covorul roşu din faţă, toate acestea sunt elemente cu care copilul trebuie să se înveţe de mic. Eu am intrat pentru prima dată în Ateneul Român la trei ani şi uite ce am ajuns”, a spus Cristian Lupeş.
Filarmonica sibiană organizează şi un festival dedicat copiilor şi tinerilor, festivalul-concurs internaţional de interpretare pianistică şi compoziţie „Carl Filtsch”.