Cine i-a falsificat diploma de bacalaureat a șefului de la Spălarea Banilor
Adevărul despre ascensiunea lui Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului de Spălare a Banilor scoate la iveală tot mai multe lucruri. Anchetatorii au prins un fir și susțin că cel care l-a ajutat în a păcăli statul prin falsificarea diplomei de sudii este nimeni altul decât <<creierul>> „Fabricii de diplome false din Teleorman”, Mînă-Silviu Dobronauțeanu.
Desființarea acestei diplome a dus la anularea, în serie, a restului diplomelor: universitare, post-universitare și doctorale.
Reamintim că polițiștii au făcut, sâmbătă, o percheziție la domiciliul din Râmnicu Vâlcea al lui Laurențiu Baranga, cercetat pentru înșelăciune, după ce ar fi prezentat la angajare documente de studii falsificate. „Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauza,” acuză anchetatorii.
Falsurile universitare
Cazul „Fabricii de diplome false din Telorman” l-a avut în prim-plan pe fostul rector al universităților „Alexandru Ghica” și Europa Ecor, Mînă-Silviu Dobronauțeanu. Era vorba de aproximativ 15.000 de acte falsificate și sute de licențiați care și-au cumpărat diplomele.
Printre cei care au obținut astfel de diplome se numără mai mulți înalți funcționari, primari, ofițeri de poliție sau politicieni din Teleorman. Atât în timpul procesului penal, dar și în după terminarea proceselor, au fost mai multe cazuri trimise în instanța, Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 a cerut instanței anularea a sute de acte care au fost găsite la percheziitii la sediul celor două universități.
De altfel, unul dintre cei care au rămas șfară diplome s-a numărat și fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Asta după ce printre documentele pentru care se solicită desființarea se află și „Situația școlară” din anul 1999, ce poartă antetul „Fundația Ergonom 79 – Universitatea Alexandru Ghica – Facultatea de Contabilitate și Infomatica de Gestiune – Formă de învățământ – Zi, pe numele Dragnea Liviu Nicolae”.
Mai multe înscrisuri au fost desființate
În cazul lui Laurențiu Baranga, judecătorii care au analizat cazul lui Mînă-Silviu Dobronauțeanu, într- un caz în care era judecat pentru falsificarea a 15 diplome, au decis în 2016 anularea mai multor diplome și acte școlare.”Dispune desființarea totală a următoarelor înscrisuri”, arată mînuta Judecătoriei Sectorului 4, din iunie 2016.
Era vorba de diplomă de bacalaureat emisă de Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, foaia matricolă pentru clasele I-XII- emisă de același colegiu, certificat de competență lingvistică, cereri făcute de Laurențiu Baranga către decan și rector, o diplomă de licență emisă de Universitatea Ecologică București, diplomă de studii postuniversitare emisă de Academia de Poliție, diplomă de doctor emisă de Universitatea Valahia din Târgoviște, dar și mai multe certificate de absolvire și foi matricole.
Potrivit datelor din dosarul de la Judecătoria Sectorului 4, magistrații au constatat că diplomă de licență a lui Laurențiu Baranga este falsă. Asta după ce Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida a explicat anchetatorilor că diplomă acestuia nu a intrat niciodată în gestiunea colegiului, iar numele titularului nu există în registrele matricole ale unității școlare că absolvent.
O expertiză a Direcției Generală de Poliție a Municipiului București, Serviciul Criminalistic, a concluzionat că Mînă-Silviu Dobronauteanu a fost cel care a a completat olograf rubricile diplomei de bacalaureat ale lui Laurențiu Baranga. Cu acest act, actualul șef al Spălării Banilor s-a înscris la examenul de licență, sesiunea februarie 2008, la Universitatea Ecologică din București.
În plus, o foaie matricolă emisă de Universitatea Alexandru Ghica- Facultatea de Contabilitate și Infomatica nu este în conformitate cu situația înființării, funcționarii, acreditării și lichidării universității sus menționate prezentată de Ministerului Educației Naționale printr-o adresa din 4 februarie 2013.
Potrivit sursei citate, diplomă de licență a lui Laurențiu Baranga, emisă de Universitatea Ecologică București, are la baza licență în domeniul economic- Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Universității Alexandru Ghica, din municipiul Alexandria, județul Teleorman.
„Tot la dosarul de studii al sus numitului am identificat și matcă (cotorul) diplomei de licență care cuprinde aceleași date de identificare că și diplomă, însă are aplicată o altă fotografie decât cea aplicată pe acest înscris, astfel înscrisul nu îndeplinește condițiile de fond și formă pentru a fii autentic,” arătau magistrații.
La dosarul de studii al lui Baranga, procurorii au identificat și Diplomă de Doctor în domeniul Management, în baza Ordinului Ministerului Educației, Cercetării,Tineretului și Sportului nr.6468/07.1 2.2011 și mai multe legalizări de documente- „care fiind verificate s-au dovedit a fi false.”
A fost audiat că martor
Laurențiu Baranga a fost audiat că martor în acest caz și a declarat faptul că în anul 1984 a finalizat 10 clase, iar în anul 1985 s-a înscris la Școală Profesională curs seral la un liceu din Râmnicu-Vâlcea. În anul 1999 s-a decis să termine studiile liceale, astfel s-a înscris la Colegiul Tehnic Dimitri Leonida din București unde a susținut și promovat examenul de bacalaureat.
Diplomă de bacalaureat nu a ridicat-o personal, însă nici nu mai își aduce aminte cine i-a adus-o, explică Laurențiu Baranga.
Contradicțiile
Potrivit magistraților, aceste declarații sunt contrazise de mențiunile existente pe diplomă de bacalaureat, unde pe verso-ul înscrisului este menționat faptul că Baranga a absolvit între anii 1994-1999 Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, formă de învățământ fără frecvența, fără a fi efectuate alte mențiuni cu privire la celelalte unități liceale la care se face referire în declarație.
Actual șef al Combaterii Spălării Banilor a mai arătat faptul că în perioada 2000-2005,a urmat și absolvit cursurile Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Universității Alexandru Ghica, din municipiul Alexandria, județul Teleorman.
Din adresa nr.565/04.02.2013, înaintată la dosarul cauzei de Ministerului Educației Naționale, reiese că Universitatea Alexandru Ghica a fost autorizată provizoriu să funcționeze, în conformitate cu H.G 1215/29.11.2000, prima serie studenți urmând a fii școlarizați începând cu anul universitar 2001/2005.
Laurențiu Baranga a susținut examenul de licență la Universitatea Ecologică din București, sesiunea februarie 2008, după care a absolvit studiile postuniversitare la Academia de Poliție-Alexandru loan Cuza din București, iar în dată de 1.09.2011, a susținut teza de doctorat la Universitatea „VALAHIA”, din Târgoviște.
„Având în vedere probatoriul administrat în cauza se constată că documentele școlare regăsite la dosarul martorului Baranga Laurențiu sunt false, având la baza o diplomă de bacalaureat falsă, astfel acesta nu îndeplinea condițiile pentru a se înscrie și absolvi o facultate și în continuare alte cursuri sau studii de doctorat,” conchideau magistrații Judecătoriei Sectorului 4.