Cui nu îi pasă de mintea angajaților
Pare incredibil, dar în pofida faptului că, deși de câțiva ani buni, companiile își promovează cu surle și trâmbițe interesul pentru starea de bine tocmai lor nu le pasă de mintea angajaților! Mai precis, de sănătatea mintală.
Companiile din România nu au, în prezent, în topul priorităţilor, starea de bine (13%) şi sănătatea mintală a angajaţilor (6%), interesul fiind ridicat pentru retenţia angajaţilor (63%), arată un studiu publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.
În acelaşi timp, starea de bine (13%) şi sănătatea mintală a angajaţilor (6%) nu reprezintă interes pentru companii, deşi peste jumătate dintre organizaţiile chestionate (56%) au avut, în ultimul an, iniţiative cu privire la starea de bine. Totodată, 44% dintre respondenţi consideră că aceasta este o nevoie ridicată în cadrul companiei lor, potrivit Agerpres.
Iniţiativele în acest sens considerate potrivite sunt workshop-uri (28%), consiliere/terapie (27%), identificarea nevoilor angajaţilor (12%), acces la programe/spaţii de relaxare (10%), evaluarea sănătăţii emoţionale a angajaţilor (10%), asigurare medicală/abonament medical (9%), abonamente la sală/programe sportive (6%), hotline/linii de suport emoţional (5%), flexibilitate privind modul/orele de muncă (5%) şi programe de dezvoltare personală (4%).
Cui nu îi pasă de mintea angajaților: Mai puțină terapie
Realizatorii studiului au remarcat, însă, că în acest moment beneficiile oferite sunt în general legate de sănătatea fizică a angajaţilor şi mai puţin în zona de terapie, consiliere sau bunăstare emoţională şi sănătate mintală.
La ora actuală, companiile se axează mai degrabă pe a măsura satisfacţia la locul de muncă (80%) şi mai puţin pe a măsura nivelul de stres (29%) sau starea sănătăţii mintale a angajaţilor (17%).
Un raport publicat de World Economic Forum (The Global Risks Report – ediţia 2022) arată că pandemia a dus la încă 53 de milioane de cazuri de depresie majoră la nivel global, iar „deteriorarea sănătăţii mintale” a fost unul dintre primele cinci riscuri majore la nivel mondial. Astfel, deteriorarea sănătăţii mintale a fost menţionată ca un risc în creştere de 23% din respondenţii studiului mondial, amploarea afecţiunilor şi/sau a tulburărilor de sănătate mintală la nivel global riscând să afecteze negativ bunăstarea, coeziunea socială şi productivitatea, prin formele de anxietate, demenţă, depresie, singurătate, stres etc.
Cui nu îi pasă de mintea angajaților: S-au identificat riscuri
The Global Risks Report 2022 a colectat opiniile a peste 12.000 de lideri la nivel de ţară care au identificat riscuri critice pe termen scurt pentru cele 124 de ţări ale acestora, reunite prin Forumul Economic Mondial.
Studiul Unlock a fost efectuat în luna septembrie a acestui an în rândul a 100 de companii active în România, în toate domeniile de activitate, 54% companii cu peste 200 de angajaţi şi 46% cu mai puţin de 200 de angajaţi.