Cine poate primi ajutor social. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Acordarea ajutorului social, cunoscut sub denumirea de venit minim de incluziune, este reglementată de Legea nr. 196/2016 și urmărește combaterea sărăciei și prevenirea marginalizării sociale. Acest sprijin financiar este destinat persoanelor care nu au nicio sursă de venit sau care au venituri foarte mici, fiind gândit să asigure un minim necesar de trai.
Condiții și criterii pentru acordarea ajutorului social
Pentru a beneficia de ajutorul social, persoanele sau familiile trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar valoarea sprijinului variază în funcție de nivelul veniturilor. Astfel, acest sprijin se adresează celor care au un venit net lunar ajustat de până la 700 de lei, inclusiv.
Ajutorul social este compus din două categorii principale:
- Ajutorul de incluziune, destinat familiilor cu venituri foarte mici, și
- Ajutorul pentru familia cu copii, care are ca scop prevenirea sărăciei în rândul copiilor și sprijinirea familiilor în prevenirea abandonului școlar.
Ajutorul de incluziune
Ajutorul de incluziune se acordă familiilor al căror venit lunar net ajustat nu depășește 275 de lei. De asemenea, pentru persoanele singure care au împlinit vârsta de 65 de ani, pragul maxim de venit pentru a beneficia de ajutor este mai ridicat, respectiv 400 de lei pe lună. Valoarea maximă a ajutorului de incluziune pentru o familie este de 275 de lei pe lună, iar pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani poate ajunge la 400 de lei lunar.
Ajutorul pentru familia cu copii
Pentru familiile cu copii, ajutorul social urmărește prevenirea sărăciei și reducerea riscului de abandon școlar. Sumele acordate variază în funcție de numărul de copii și de veniturile familiei. Astfel, familiile care au venituri sub 275 de lei pe lună pot primi:
- 107 lei pentru familiile cu un copil,
- 214 lei pentru cele cu doi copii,
- 321 lei pentru familiile cu trei copii și
- 428 de lei pentru cele cu patru copii sau mai mulți.
Pentru familiile cu venituri lunare cuprinse între 276 și 700 de lei, ajutoarele scad. De exemplu, pentru un copil, suma acordată este de 85 de lei, iar pentru patru sau mai mulți copii, ajutorul poate ajunge la 340 de lei.
Venituri care nu sunt luate în calcul
La calcularea valorii ajutorului social, anumite venituri sunt excluse pentru a nu afecta eligibilitatea beneficiarilor. Printre acestea se numără:
- Alocația de stat pentru copii,
- Bursele școlare și alte forme de sprijin educațional,
- Veniturile obținute ca zilier sau prestator casnic,
- Ajutoarele de urgență,
- Stimulentul educațional,
- Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie.