Cine se pregătește pentru șefia Academiei Române
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și-a dat demisia din Consiliul general al CNATDCU, forul care până recent era cunoscut pentru verificarea doctoratelor plagiate, iar locul acestuia a fost numit un vicepreședinte al forului academic extrem de controversat.
Ministrul Educației, Ligia Deca, l-a numit președinte al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în locul lui Ioan Aurel Pop pe vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru. Demisia lui Ioan Aurel Pop survine la mai mulți ani de când s-a autosuspendat din funcție, autosuspendare înnoită la fiecare șase luni, timp în care CNATDCU a fost condus de facto de către vicepreședinți, prin rotație. Mircea Dumitru este fost ministru al Educației în guvernarea Cioloș și totodată ex-rector al Universității București, iar din 2014 este membru al Academiei Române.
Prin faptul că ministrul Educației l-a numit președinte al CNATDCU pe Mircea Dumitru, deși Academia Română mai are trei vicepreședinți în afară de acesta, ascunde o mutare cu bătaie lungă a fostului rector de la Universitatea București. Potrivit informațiilor noastre, Mircea Dumitru vrea să fie noul președinte al Academiei Române după ce în aprilie 2026 îi expiră cel de al doilea mandat lui Ioan Aurel Pop.
Practic, numirea ca președinte al CNATDCU îi pică mănușă lui Mircea Dumitru că are timp doi ani să ia pulsul învățământului academic din România. Mai trebuie precizat că Mircea Dumitru a fost acuzat de CNSAS că a fost colaborator al Securității, dar Curtea de Apel București a decis, în decembrie 2023, că acesta nu a colaborat cu Securitatea, dar decizia nu este definitivă.