Cine și cum vrea să scape de UDMR
Inițiativă legislativă de modificare a legii electorale depusă la Camera Deputaților de către 5 deputați de la PNL și unul de la PSD, care vizează ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partidele politice ce vor să aibă reprezentare parlamentară.
“Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Autorii proiectului de lege, care are un singur articol, spun că România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral. În ultimele două legislaturi, Parlamentul a acordat un vot de investitură pentru șapte guverne (Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban de două ori, Ciucă și Ciolacu), potrivit Comisarul.ro.
“Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative: – Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală; – Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”, se mai spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
PSD și PNL, împreună cu grupul minorităților naționale, dispun de o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Această majoritate a fost și mai mare până de curând, când din ea făcea parte și UDMR.
Proiectul de lege de modificare a legii electorale a fost semnat de 15 parlamentari de la PNL: Barcari Rodica-Luminiţa, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Dumitru Florian-Emil, Giugea Nicolae, Hărătău Elena, Molnar Ervin, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Özmen Oana-Marciana, Popescu Pavel, Rujan Dumitru, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria. și de un singur deputat de la PSD, Radu Cristescu.