Cine sunt ”băieții deștepți” care au câștigat bani de la urmașa fostei ”Doi și-un sfert”
Direcția Generală de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne reprezintă o vacă de muls pentru un număr mic de companii.
Contractele DGPI nu au anvergura sutelor de milioane de lei, cum vedem la alte instituții, însă ele par a fi acordate unei caste de antreprenori, tineri, cu afaceri din industrii inovatoare, cu o creștere puternică în ultimii ani, chiar în perioada în care fosta ”Doi și-un sfert” a început să fie mai generoasă.
DGPI este la fel de generoasă cu firmele statului român, în special cu perlele din energie, Hidroelectrica și Romgaz, pentru că nu s-a mai sinchisit să organizeze licitații deschise pentru achiziția de curent și de gaz natural și a mers fix acolo unde nu era nevoie să se risipească banul statului.
O sumă de 13,1 milioane de lei s-a împărțit între mai multe companii, majoritatea cu capital străin. Este vorba de Crayon Software Experts România, care este controlată din Norvegia, ASEE Solutions, cu acționariat polonez, Dante International, proprietara Emag, cu acționariat din Olanda. Toate acestea sunt înfipte bine în banul public, câștigând contracte importante cu statul. De exemplu, Crayon, din furnizarea de stații de lucru, în mai multe licitații, a încasat în scurt timp 2 milioane de lei de la DGPI. Singura firmă românească intercalată aici este Stream Networks, deținută de Cristian și Elisabeta Breazu.
O companie care apare mai des în contractele DGPI este Logic Computers, companie împărțită în mod egal de Laurențiu Dumitrache și Constantin Nica. A împărțit cu Arctic Stream și Dendrio Solutions contractul de 10,4 milioane de lei pentru furnizarea de echipamente informatice, și unul de 17,8 milioane de lei, cu Detaware Consulting, pentru furnizare de „Subsistem avansat de detectare și contracarare a amenințărilor cibernetice”.
Logic Computers a câștigat mai multe contracte cu instituții ale statului, precum Societatea Română de Radio, Institutul de fizică de la Măgurele, UM 01829, etc. Și cu ajutorul acestora, dar cu și cu sprijinul DGPI, firma tandemului Nica și Dumitrache a avut o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri de la 56 milioane de lei în 2019, la 134 milioane de lei în 2021.
Detaware Consulting și Dendrio Solutions sunt controlate indirect de Cristian Ion Logofătu, prin Bittnet Systems.
Detaware Consulting a mai câștigat, alături de Pragma Computers, un contract de 2,8 milioane de lei pentru furnizare de subscripții pentru licențele produselor hardware și software pentru tehnologii/instrumente de securitate.
Pragma Computers, care a mai ciupit câteva contracte mai mici de la DGPI, este deținută de soții Alexandra Mihaela și Corneliu Cătălin Gheorghiță. Compania este unul dintre furnizorii preferaţi și ai DNA, în ceea ce privește achiziţia de către această structură a Ministerului Public de echipamente și tehnică specială utilizată la filaj, interceptări și urmăriri. „Jurnalul Național” a dezvăluit că Pragma Computers SRL a mai livrat, în trecut, tehnică specială către DNA, în tandem cu o altă firmă controlată, în trecut, de un protector al lui Florian Coldea. Este vorba despre societatea Andyteh Concept SRL, din a cărei structură de acţionariat a făcut parte generalul SRI Dan Gheorghe, fost șef al Brigăzii Antiteroriste. La pensie, Dan Gheorghe a administrat grupul de firme controlat de Nicolae Dumitru, zis Niro. Coparticipant la aceste contracte al Andyteh Concept SRL, SC Pragma Computers SRL a derulat, în ultimii ani, contracte cu majoritatea instituțiilor de forță, printre care SRI, Ministerul de Interne și alte structuri ale Armatei.