Cine sunt, de fapt, protagoniștii bătăii din Parlament. Unul dintre scandalagii a fost ministru pentru doar 20 de zile
Scandalul de azi, din Parlament, a atras atenția unei țări întregi. Protagoniștii bătăii sângeroase sunt chiar Dan Vîlceanu și Florin Roman, doi deputați liberali. Puțini știu, însă, că ambii au avut și funcții de miniștri, unul dintre mandate fiind de doar 20 de zile.
Dan Vîlceanu, mâna dreaptă a lui Florin Cîțu
Dan Vîlceanu și Florin Roman au provocat un scandal de toată frumusețea chiar în Parlamentul României. Altercația nu a fost o simplă ceartă, ci s-a lăsat cu injurii grave și chiar violență fizică, cel din urmă alegându-se cu nasul spart.
Dan Vîlceanu a fost considerat mâna dreaptă a lui Florin Cîțu pe vremea când acesta era prim-ministru. A ocupat funcția de ministru al Finanțelor în perioada august 2021 și noiembrie 2021, după care a fost și ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene până în aprilie 2022.
A demisionat atunci și a renunțat și la funcția de secretar general. Încă de anul trecut, a fost exclus din PNL, după ce a avut o atitudine critică la adresa partidului și a măsurilor propuse de acesta și a refuzat să voteze Guvernul Ciolacu. Decizia nu este, încă, una finală, pentru că este nevoie de validarea Consiliului Național.
Excluderea lui a fost o surpriză neplăcută pentru fostul premier, care spunea atunci că nu există motive concrete pentru această mișcare și își susținea cu orice preț colegul.
„Dan Vilceanu nu a fost exclus din PNL. Conform statului se propune în BEX și se decide în Consiliu Național. Nu sunt de acord cu această propunere din mai multe considerente. Votul meu a fost împotriva.
Consider că principiile și valorile liberale trebuie susținute și apreciate mai presus de alte interese personale.Nu ne oprim aici. Vom lupta în continuare pentru liberalism în sprijinul românilor”, spunea Florin Cîțu.
Florin Roman, ministru de scurtă durată
Florin Roman a fost ales deputat în Parlament în anul 2016, atât pe vremea în care se afla la conducere Ludovic Orban, dar și în mandatul lui Florin Cîțu. A fost mereu o personalitate controversată, mai ales pentru susținerea dovedită în ceea ce privește salariile aleșilor locali sau pensiile speciale.
La data de 25 noiembrie 2021 a depus jurământul drept ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, dar demisia a venit când nimeni nu se aștepta. Astfel, după doar 20 de zile, a decis să se retragă.
Plecarea lui ar fi venit în urma unui scandal în ceea ce privește studiile sale, dar și o acuzație de plagiat. Mai exact, în CV a precizat că și-a dat licența în economie la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, deși primise de acolo doar o diplomă de absolvent al unui colegiu.