Cine sunt oligarhii ruși ai lui Putin, care s-au trezit din miliardarii Planetei în cei mai huliți oameni
Oligarhii Rusiei, apropiații și susținătorii regimului lui Vladimir Putin, s-ar putea să întoarcă armele împotriva președintelui rus, nu pentru că au devenit brusc interesați de pacea în lume, ci pentru că a început să-i ardă foarte tare la buzunar. Dar cine sunt, mai exact, acești magnați, care doar la vedere, au declarate averi de zeci de miliarde de euro?
Alișer Usmanov
Alișer Usmanov este un om de afaceri rus de origine uzbecă. A fost cel mai bogat om din Rusia și este în prezent, potrivit clasamentului alcătuit de revista Forbes, al treilea din Rusia și al 71-lea din lume cu o avere estimată la peste 14 miliarde de dolari. Usmanov, în vârstă de 68 de ani, este clasat pe locul şase în lista Sunday Times din 2021 a celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie. Autoritățile din Germania au blocat în port iahtul lui Alișer Uzmanov, care dintr-o omisiune sau dificultate, nu a plecat la timp. Avionul privat al lui Uzmanov, care e de fapt un gigantic A-340 a fost deja dus departe, în Uzbekistan.
Până în 2018 a fost acționar la clubul de fotbal Arsenal Londra. În 2018 și-a vândut pachetul de 30% din acțiunile de la Arsenal, pentru suma de 700 de milioane de dolari cash, bani gheață.
Deține o participație foarte mare la compania Metalloinvest, cu activități în domeniul minereului de fier și a oțelăritului.
Totodată, are o participație limportantă a compania producătoare de electronice Xiaomi și deține active imobiliare extinse în Europa de Vest.
Mihail Fridman
Mihail Fridman deține Alfa Bank, cea mai mare bancă cu capital privat din Rusia. Banca lui nu are nicio legătură cu grupul bancar elen Alpha Bank. Business-urile lui Fridman sunt unite aproape toate în holding-ul Letter One. Mihail Fridman locuiește în marea parte a timpului la Londra, pe o proprietate estimată la peste 90 de milioane de dolari.
Piotr Aven
Piotr Aven este un alt oligarh deja sancționat. Este acționar, alături de Mihail Fridman la instituția financiar-bancară, Alfa Bank. Are o avere estimată la aproape cinci miliarde de dolari.
Roman Abramovici
Roman Abramovici nu a fost încă sancționat. Miliardarul, cu o avere de peste 13 miliarde de dolari, deține clubul de fotbal Chelsea Londra și a multor companii cu activități în industria gazelor și a minereurilor. Până în iulie 2008 a fost guvernator al districtului autonom Ciukotka, o regiune slab populată situată în nord-estul Rusiei, aproape de Alaska.
Igor Şuvalov
Igor Şuvalov a ocupat mai multe funcţii în guvernul rus, inclusiv cea de prim viceprim-ministru, şef de cabinet al guvernului, şi a lucrat de două ori ca asistent al lui Vladimir Putin. Din 2018, el prezidează consiliul de administraţie al VEB, una dintre băncile supuse recent îngheţarii totale a activelor.
Aleksei Mordașov
Aleksei Mordașov, în vârstă de 56 de ani, este cel mai bogat om din Rusia. El are origini modeste, fiind fiul unor morari din oraşul Cherepoveţ. Cu toate acestea, a reuşit să devină directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice şi miniere din Rusia, Severstal. Și el se află pe lista celor sanctionați de UE. Mordașov deține un pachet important de acțiuni la gigantul din turism, TUI, dar și la Rossia Banka, banca preferată a înalților oficiali ruși.
Aleksandr Ponomarenko
Aleksandr Ponomarenko este președintele Consiliului de Administrație al aeroportului Șeremetievo din Moscova, cel mai mare din Rusia. Ponomarenko a fost sancționat luni de Uniunea Europeană, la o zi după ce blocul european și-a închis spațiul aerian companiilor aeriene ruse. Averea sa se ridica la peste 2,7 miliarde de dolari.
Ghennadi Timcenko
Ghennadi Timcenko este un aliat cheie al lui Vladimir Putin. Timcenko a fost printre primii miliardari ruși sancționați de SUA în 2014 după ocuparea Crimeei de către Rusia. Acum a intrat și pe lista UE. Timcenko deține participații la mai multe companii, inclusiv la producătorul de gaze Novatek și firma de petrochimie Sibur. El are, de asemenea, active imobiliare extinse în Europa, inclusiv două hoteluri în Franța. Are o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari.
Familia Rotenberg (Arkadi Rotenberg, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg)
Arkadi Rotenberg, un vechi prieten cu Putin, a fost cândva partenerul de judo al președintelui rus. În 2021, Rotenberg a susținut că este proprietarul unui complex imens de clădiri de pe coasta Mării Negre, cunoscut sub numele de Palatul lui Putin.
Arkadi și Boris au fost loviți de sancțiunile SUA și au avut activele înghețate încă din 2014, în timp ce Igor a fost sancționat în 2018. Departamentul Trezoreriei din SUA susține că Putin le-a acordat fraților Rotenberg miliarde de dolari prin contracte cu gigantul Gazprom și pentru olimpiada de iarnă de la Soci.
Suleiman Kerimov
Suleiman Kerimov a făcut o carieră investind în companii aflate în dificultate din Rusia. A pierdut miliarde în criza din 2008, dar și-a revenit pariind pe ceea ce este acum cel mai mare producător de aur din Rusia, Polius.
Viktor Vekselberg
Viktor Vekselberg este cunoscut drept „baronul aluminiului”. Este născut în Ucraina. A investit în compania petrolieră TNK-BP alături de mulți alți oligarhi. Actualul său activ principal este compania elvețiană Sulzera, intrată sub sancțiuni americane în 2018. Acele sancțiuni au avut un impact asupra lui Vekselberg: într-un interviu acordat Forbes Rusia în 2021, el a dezvăluit că nu poate accesa mai mult de 1,5 miliarde de dolari.
Iuri Kovalciuc
Iuri Kovalciuc este cunoscut drept „bancherul lui Putin”. Departamentul american al Trezoreriei l-a sancționat în 2014 după anexarea Crimeei, la fel și Uniunea Europeană. Cele mai mari active ale sale sunt participațiile sale în firma de asigurări SOGAZ și Rossia Bank.
Mihail Guțeriev
Mihail Guțeriev este fondatorul și cel mai mare acționar al Safmar Group, un conglomerat cu interese în petrol, cărbune, imobiliare și retail. Cel mai mare investitor străin din Belarus, Guțeriev a fost sancționat de UE în iunie 2021 din cauza legăturilor sale cu dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko.
Andrei Skoci
Andrei Skoci este un mogul al oțelului și unul dintre cei doi miliardari care sunt membri ai Dumei, parlamentul Rusiei. Este sancționat de SUA de patru ani.
Leonid Simanovski
Leonid Simanovski este miliardar datorită participației sale la producătorul de gaze Novatek. Și el a fost sancționat de UE pe 23 februarie, fiind unul dintre membrii parlamentului rus care au votat pentru recunoașterea independenței republicilor autoproclamate din estul Ucrainei. Era însă deja pedepsit de Statele Unite. Averea sa este evaluată la 1,3 miliarde de dolari.
Oleg Deripaska
Oleg Deripaska este unul dintre miliardarii ruși sancționați de Departamentul de Trezorerie al SUA încă din aprilie 2018 din cauza acuzațiilor că ar spăla bani în numele lui Putin. Deripaska este acționar majoritar al Rusal, cel mai mare producător de aluminiu. A scăpat de impactul sancțiunilor prin mutarea sediului legal al companiei în regiunea administrativă specială a insulei Oktiabrski din Rusia, unul dintre cele două paradisuri fiscale rusești înființate de Putin la începutul acelui an.
Oleg Deripaska, unul dintre primii oligarhi care s-a declarat pentru pace, a avut un mesaj terifiant pentru Moscova, la o conferință de presă. A spus că în trei săptămâni se va vedea cu adevărat impactul sancțiunilor, pe care le consideră fără precedent. Deripaska susține că va urma o criză de trei ori mai severă decât cea din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată. Iar toate sancțiunile au creat deja o nouă Cortină de Fier, a mai spus unul dintre cei mai puternici oligarhi. Deripaska prevede că Rusia își va număra partenerii pe degete la finalul acestor tensiuni.
Ce este defapt un oligarh sau plutocrația
Un oligarh de afaceri este, în general, un magnat de afaceri care controlează resurse suficiente pentru a influența politica națională. Oligarhii fac parte din familii care, de obicei, își transmit influența de la o generație la alta, însă moștenirea nu este o condiție necesară pentru aplicarea acestui termen. Oligarhii pot fi membri ai guvernării, fie au o influență decisivă asupra formării și luării deciziilor în interesele lor personale și de grup.
De-a lungul istoriei, oligarhiile au fost adesea tiranice, bazându-se pe supunerea publică sau opresiunea de a exista. Aristotel a pionierat folosirea termenului ca regulă de semnificație de către bogați, pentru care un alt termen folosit în prezent astăzi este plutocrația.