Cine sunt producătorii români care se roagă de ANAF să vină cât mai repede în control
O cooperativă de producători români de cătină ecologică îi roagă pe inspectorii ANAF să vină cât mai repede în control. Nu de alta, dar au de recuperat de la stat o sumă importantă de bani din diferența de TVA, ceea ce pentru o cooperativă de dimensiuni medii contează foarte mult.
‘’Cum putem să facem să rugăm inspectorii ANAF să vină mai repede în control’’, s-a adresat recent Mădălina Giurescu, președintele Cooperativei Bio Cătina, șefului ANAF, Lucian Heiuș, schimbat între timp.
Iar în situația ei se află și alți producători, care sunt specializați în agricultura ecologică.
‘’Eu mă ocup cu agricultura ecologică. Un caz concret, astăzi, am 100.000 de euro de recuperat de la stat, reprezentând diferența de TVA. Statul ne oferă această facilitate extraordinară cu 5% la TVA, celelalte servicii sunt cu 19% și atunci avem tot timpul bani de recuperat de la stat. Depunem o cerere de recuperare TVA de la stat și durează 3 luni până niște dragi de inspectori vin în control, după care mai durează și controlul nu știu cât. Eu îmi doresc să veniți în control, plângerea mea era că nu veniți mai repede’’, a precizat Mădălina Giurescu la o conferință organizată la USAMV București.
Una peste alta, aceasta recunoaște că mare parte din timpul său este dedicat controalelor, mai ales că au fost accesați și bani europeni.
‘’Fiind cooperativă agricolă și cu fonduri europene, eu jumătate din timpul meu, ca să nu zic 90%, îl petrec în controale, stând la control. Doar inspectorii ANAF n-au venit niciodată până acum, probabil și pentru că suntem cooperativă, suntem atipici’’, a mai spus Giurescu.
Cooperativa Bio Cătina, înființată în 2016 de către cinci membri fondatori, la care în timp s-au adăugat apoi alți 15, administrează circa 250 ha de cultură de cătină ecologică în mai multe județe printre care se numără Vâlcea, Dâmboviţa, Olt, Constanța și Buzău. Ambiția membrilor este să devină un jucător important pe această piață de nișă în sud-estul Europei.
Citeste si Șeful ANAF se plânge că nu găsește angajați: Nici cu teste grilă nu se ocupă locurile
Un lucru semnificativ este și faptul că din cei 15 membri aderenți, niciunul nu este fermier la bază. Jumătate sunt IT-iști, unul este un fost căpitan de vas, alții sunt corporatiști, iar ceea ce îi unește este pasiunea pentru cătină, de la care au și pornit, de altfel.
Cătina conține peste 100 de substanțe bioactive, fiind cunoscută în special prin conținutul foarte mare de vitamina C și alți antioxidanți.
Când pușcăriașii te salvează
Mădălina Giurescu a vorbit despre problemele cu care se confruntă producătorii din sector, de la legislația stufoasă, TVA-ul de recuperat, acoperirea forței de muncă, asigurată de pușcăriași, în anumite perioade, dar și despre beneficiile asocierii, care oferă posibilitatea negocierii la un alt nivel cu toată lumea.
Spre deosebire de alți jucători din piață, evoluția Bio Cătina este total atipică. Producătorii au început să vândă mai întâi la extern -cătină bio uscată în Finlanda către fabrici care produceau extract de ulei de cătină, după care abia apoi și-au creat un brand propriu – Engyne și au început să-și vândă produsele pe piața din România.
Compania produce dulceață de cătină, sucuri, cătină măcinată capsule, dar vinde și cătină congelată sau deshidratată.
”Marea problemă a fermierului român este ce face cu materia primă, de produs este ușor, întrebarea este cine cumpără materia primă și, mai ales, la ce preț. Noi vrem să devenim un nume pe piața internațională, iar de aceea și participăm la târguri și expoziții internaționale cu brandul propriu ”, afirmă Giurescu.
Chiar în aceste zile, producătorii de cătină erau prezenți la un târg important la Seul, în Asia, o piață foarte interesată de produsele pe bază de cătină, după care urma un altul în Elveția.