Cine sunt românii care dețin 250 ha din viile Murfatlar, fostul lider pe piața vinului în urmă cu zece ani
În 2020, activele Murfatlar SA, liderul pieței interne a vinului în urmă cu un deceniu, erau scoase la vânzare pe bucăți de către lichidatorul judiciar, după ce societatea intrase în faliment.
Din cele 350 hectare de vie puse la vânzare, circa 250 hectare au ajuns la doi antreprenori români cu afaceri în agribusiness, care încearcă acum să-și facă un loc pe piață.
Domeniile Caraman este brandul sub care se prezintă noul producător, deținut de compania Agroserv Trading din Constanța, controlată de Stelian și Dumitru Caraman. Potrivit informațiilor din piață, cei doi administrează circa 3.000 de hectare de teren agricol în Constanța.
Mai trebuie precizat, însă, că pe lângă terenurile din Podgoria Murfatlar, cei doi beneficiază și de serviciile fostului vinificator al Cramei Murfatlar, Nicolae Itu, printre cei mai cunoscuți în domeniu la noi. Acesta a creat de-a lungul timpului unele dintre cele mai titrate vinuri de Murfatlar.
Cum se prezintă urmașa celebrului producător Murfatlar
Domeniile Caraman îmbuteliază circa 45.000 litri de vin anual, din soiuri de struguri cum ar fi Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Merlot, Syrah și Fetească Neagră.
Crama Caraman este situată în inima Podgoriei Murfatlar, chiar pe culmea Dealului de Cretă, care adăpostește cel mai vechi ansamblu creștin cunoscut al României: Bisericile din cretă de la Murfatlar, construite în peșterile dealului în anul 992, după cum se arată într-o prezentare a companiei.
La momentul cererii insolvenței, Murfatlar SA era cel mai mare producator de vinuri din România, cu afaceri care se ridicau la circa 50 milioane euro.