Cine sunt românii care primesc mai mulți bani de la 1 martie
De la 1 martie, un milion de români vor primi mai mulți bani, după ce Guvernul a decis să majoreze cu aproximativ 14% indemnizația de șomaj, pe cea de creștere a copilului, precum și venitul minim garantat.
Creșterea reprezintă echivalentul ratei medii a inflației din 2022.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi, și vizează alocația pentru susținerea familiei, indemnizația lunară, dar și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, precum și cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizația minimă de concediu de adopţie şi de acomodare pentru cei care adoptă copii, indemnizația pentru sprijin pentru adopție, potrivit Romania Tv.
„Nu există niciun dubiu că se vor actualiza de la 1 martie, pentru că au fost anumite discuții, că ar putea să nu se indexeze toate aceste venituri cu rata inflației. Nu există niciun dubiu. Indicatorul social de referință la vechea valoare era la 525,5 lei, iar de la 1 martie este 598 de lei”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.
Bani pentru persoanele nevoiașe
Familiile și persoanele singure, dar și alte categorii de populație cu venituri mici vor beneficia, de la 1 martie, de venituri mai mari, comparativ cu cele obținute până acum. Se întâmplă deoarece indicele social de referință (ISR), în raport de care se stabilesc anumite ajutoare și indemnizații, se actualizează din oficiu la fiecare dată de 1 martie, cu rata medie a inflației din anul precedent. Prevederea se aplică de anul trecut.
În 2022, potrivit Institutului Național de Statistică, rata inflației a fost de 13,8%, așa că acesta este și procentul cu care va fi indexat ISR de la 1 martie 2023. Concret, este vorba de o creștere a acestui indicator de la 525,5 lei la 598 lei. Dr asemenea, ajutorul social va fi și el majorat la 169 lei (o singură persoană), 305 lei (două), 427 lei (trei), 529 lei (patru) și 630 lei (cinci).
Dacă este vorba de familii cu peste cinci membri, la cei 630 lei se vor adăuga 44 lei pentru fiecare persoană în plus.
Creștere vom avea și la alocația de susținere familială. În funcție de veniturile pe care le au și de numărul membrilor componenți, familiile și persoanele singure pot primi o alocație de susținere familială cuprinsă între 90 lei și 512 lei față de 79-450 lei, în prezent.
Sume mai mari vor ajunge și la șomerii care beneficiază de indemnizaţii de șomaj. Concret, în cazul celor care au între 1 și 3 ani vechime în muncă, valoarea ISR-ului este de 598 lei, față de 525,5 lei.
Pentru mai puțin de trei ani de activitate, la valoarea de 598 lei a ISR-ului se va adăuga între 3 și 10% din media salariilor pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, în funcție de vechimea în muncă.
De asemenea, în cazul părinților aflați în concediu de creștere a copilului, indemnizația minimă de creștere a copilului reprezintă de 2,5 ori valoarea ISR-ului. Cele mai mici indemnizaţii de creștere a copilului vor fi de 1.495 lei față de 1.314 lei, anterior.
Citeste si Cât este pensia pentru românii care n-au muncit nici măcar o zi