Cine sunt românii care vor plăti mai puțin cu 50% pentru serviciile publice de apă potabilă și gunoi
După locuitorii din localităţile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, și alți români ar putea să plătească mai puțin cu 50% pentru serviciile publice de apă potabilă și gunoi.
Este vorba despre persoanele care locuiesc în satele din Munții Apuseni, care ar putea să beneficieze de aceste prețuri mai mici cu 50% pentru serviciile publice de apă potabilă și gunoi, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
Mai mulţi deputaţi de la PSD au depus la Senat un proiect de lege prin care este acordată reducerea de 50% din taxa sau tariful pentru serviciile publice de salubrizare, apă potabilă furnizate din reţeaua publică, destinate consumului casnic menajer, precum şi a apelor uzate şi pluviale şi altor români, nu doar celor din localităţile din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.
„Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea, în cazul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, respectiv de Consiliului Judeţean Alba, Consiliului Judeţean Arad, Consiliului Judeţean Bihor, Consiliului Judeţean Cluj, Consiliului Judeţean Hunedoara, în cazul Munţilor Apuseni”, mai prevede iniţiativa legislativă.
Propunerea de act normativ vizează persoanele care locuiesc în localităţile din Munţii Apuseni. Acordarea reducerilor de 50% din taxa sau tariful pentru serviciile publice menționate ar putea fi un aspect important care ar putea contribui semnificativ la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor din Munţii Apuseni.
Impactul asupra bugetului familiilor din aceste zone ar fi semnificativ, permiţându-le să „economisească bani şi să îşi aloce resursele către alte necesităţi”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
O astfel de măsură este cu atât mai importantă, cu cât depopularea acestor zone montane s-a agravat în decursul ultimilor ani din cauza lipsei condiţiilor normale de trai, a lipsei infrastructurii rutiere, şcolare, sanitare, precum şi a costurilor ridicate la nivelul gospodăriilor.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat. Camera Deputaţilor este, însă, forul decizional.