Cine vrea să desființeze Institutul Diplomatic Român
După dezastrul lăsat în urmă de Bogdan Aurescu „Trabuc”, anumite persoane din conducerea Ministerului Afacerilor Externe vor să pună bomboana pe coliva acestei instituții, printr-o mutare aberantă care va pune pe butuci diplomația românească.
Dezastrul managerial și haosul lăsat la Ministerul Afacerilor Externe de fostul ministru Bogdan Aurescu „Trabuc” se continuă și în prezent, iar colac peste pupăză, câțiva binevoitori din minister și din zona Guvernului au pregătit o mutare incredibilă.
Struțocămila diplomatică
Pe motivul economiei de bani, „binevoitorii” din MAE și din Guvern, al căror nume pe moment nu le vom face publice, au pregătit fuziunea Institutului Diplomatic Român cu Institutul European din România. Această fuziune a surprins diplomația românească, și nu numai, pentru că înseamnă practic punerea pe butuci a celor două institute care au fost înființate sub tutela MAE cu scopuri diferite, dar bine definite.
Institutul Diplomatic Român, înființat în 2005, „organizează programul de pregătire şi perfecţionare în domeniul diplomatic şi consular al membrilor Corpului diplomatic şi consular al României şi pentru alte categorii de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, precum şi „programul de pregătire în domeniul relaţiilor internaţionale a unor persoane din cadrul instituţiilor administraţiei publice sau din sistemul privat, din ţară ori din străinătate”. De asemenea, nu trebuie omis faptul că actualul secretar de stat de la MAE, Iulian Fota, a fost mult timp directorul Institutului Dilplomatic Român.
În schimb, Institutul European din România, înființat în 1998, se ocupă de „sprijinirea fundamentării şi a punerii în aplicare a politicilor Guvernului României în domeniul afacerilor europene” și totodată de „creşterea nivelului de cunoştinţe şi abilităţi ale funcţionarilor publici şi ale altor categorii socioprofesionale în domeniul afacerilor europene”. Practic, cele două institute au ca scop principal creșterea gradului de pregătire a personalului diplomatic care reprezintă România pe plan extern și în relațiile internaționale. Numai că, din dorința de a-și umfla mușchii, „binevoitorii” din MAE și Palatul Victoria vor să contopească cele două institute într-o singură entitate, fără vreo fundamentare cât de cât plauzibilă.
Mai mult, noua struțocămilă pregătită prin fuziunea celor două institute prevede înființarea mai multor posturi de directori și directori adjuncți fără nicio justificare logică și de funcționare. Astfel, prin această mutare, „binevoitorii” din MAE și Guvern calcă serios pe urmele lui Murphy, prin faptul că „probabilitatea de a distruge un lucru este direct proporțională cu valoarea lui”!