Șoc. Ciobanii din Mărginimea Sibiului au pivnițele pline de brânză. La miel, prețul e bun, deocamdată
Oierii s-au obișnuit deja cu situații în care ba se caută mielul, ba brânza, iar prețurile sunt și ele ca atare. Acum, de exemplu, mielul are un preț bun, în timp ce la brânză nu este cerere, din cauza mărfii aduse din afară. Pare, incredibil, dar ciobanii din Mărginimea Sibiului au ajuns să aibă pivnițele pline de brânză, pentru că nu au cumpărători.
„Într-un an este mielul ieftin, în altul brânza este scumpă, acum este invers. Se aduce telemea din Macedonia, Albania și Bulgaria, care se vinde ca telemea de Sibiu, deoarece comercianții nu sunt controlați cum trebuie. Toți ciobanii din Mărginimea Sibiului au pivnițele pline de brânză”, a declarat pentru Ziarul Puterea Ionică Sterp, vicepreședinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor din România.
Citeste si UE interzice sobele pe lemne și centralele de apartament. Termene clare pentru România
El spune că vine brânză din afară la un preț de 23-25 lei/kg, în timp ce comercianții o vând pe piață cu 55-58 de lei și, mai mult de atât, este prezentată ca fiind telemea de Sibiu.
Noroc cu furajele mai ieftine, că la brânză e jale
Gheorghe Dănulețiu, cunoscut mai mult ca Ghiță Ciobanul, de la Jina din Sibiu, spune și el că dacă n-ar fi fost mai ieftine furajele, nu s-ar fi descurcat, pentru că prețul la brânză este mic.
„A trebuit să mă rog de mai multe persoane ca să pot să dau brânza, n-am dat-o încă nici pe jumătate. Am vândut-o la comercianți de-ai noștri la Jina. Autoritățile statului n-au făcut nimic pentru producători ca să-și poată vinde marfa, să existe o piață, unde să fie numai producători. Prețul la producător a scăzut, pentru că este foarte multă brânză și nu este cerere, mai ales că se aduce și din afară ceva. La raft este de oaie, în rest nu”, ne-a declarat în urmă cu câteva săptămâni oierul de la Jina.
În opinia lui, faptul că, anul trecut, brânza a avut un preț bun, i-a făcut pe mulți crescători să adune lapte și de la alți oieri și astfel a crescut oferta în piață. La anul, probabil, mulți o să renunțe să mai mulgă oile, după ceea ce se întâmplă acum.
„Anul trecut, brânza s-a vândut și cu 45 de lei/kg de la producătorii de la noi la en-gros, ceea ce i-a făcut pe mulți crescători să adune lapte și de la alții, făcând astfel o afacere din asta, o duc la Sibiu și o vând. Acum se dă cu 35 de lei/kg, este foarte mare scăderea, în timp ce costurile noastre au crescut. Așa este în agricultură și zootehnie, într-un an este mai bine, în altul mai rău”, ne-a mărturisit Ghiță Ciobanul.
Preț „bunișor” la miel
Chiar dacă mai este mai mult de o lună până la Paște, mielul românesc se caută, iar prețul este „bunișor”, după cum ne-a declarat Ionică Sterp. Oierii nu-și doresc decât să se mențină, pentru că de obicei se cam întâmplă să scadă după Paștele Catolic.
„La momentul de față prețul este bunișor, n-ar fi rău dacă ar ține-o așa …întotdeauna, însă, mai scade un pic după Paștele Catolic”, ne-a mai spus Sterp.
În prezent, comercianții caută miei pentru Italia și Croația, la greutăți de 15-22 kg, prețul oferit fiind de 24,5 lei/kg. „Este cerere și pe Iordania și am înțeles că prețul o să fie destul de bunișor”, a mai precizat Sterp.
Pentru mieii ceva mai mari de 20 kg, prețul în viu este în general de 23,5 lei/kg. Carcasa, în schimb, se vinde cu 45-50 lei/kg, iar ofertele au început să apară deja pe net.
Anul trecut, mielul în viu se vindea la un preț de 20-22 de lei/kg la poarta fermei, în timp ce carcasa ajungea la 40-50 de lei/kg.
România are efective de peste 12,5 milioane de ovine şi caprine, situându-se pe locul trei în rândul statelor membre UE, după Spania şi Grecia.